Обележен Дан Библиотеке Матице српске

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је данас Свечаној академији којом је, у матичном здању, обележен Дан Библиотеке Матице српске – најстарије српске националне библиотеке и прве јавне научне институције тог типа у Србији.

Поздравне речи присутнима су упутили eпископ бачки Иринеј,  саветник председника Републике Србије за културу Дејан Савић и председник Матице српске проф. др Драган Станић.

Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, одржао је „Беседу о књизи и библиотеци“.

„Данас је, несумњиво, значајан дан за Библиотеку Матице српске, Матицу српску, за српску културу, у целости. Након трогодишње пандемијско-украјинске ноћи, која је живот по смислу померила ка животу по инерцији, једна оваква светковина, где су књига и библиотека у средишту пажње, враћа нам веру да се, изнова, из небића, вратимо у биће. Ове године навршава се 185 година од дана када је донета одлука да се Библиотека Матице српске отвори за јавност. Хвала свима који су се придружили нашем слављу. Кад смо заједно, носећи бремена једни другима, можемо све, ако, пак, један гради, а други разграђује, нема користи, осим труда“, рекао је, између осталог, управник Радуловић.

На Дан Библиотеке уручена је Награда Златна књига Библиотеке Матице српске, која је ове године припала др Владимиру Пишталу, једнoм од најпревођенијих српских писаца данашњице, управнику Народне библиотеке Србије.

„Ово место има неку магију, која сваки пут падне на мене, и делује смирујуће“, рекао је лауреат на почетку свог обраћања медијима. У својој беседи Пиштало је истакао да традиција није обожавање пепела, него преношење ватре. Оно што је континуитет у традицији јесте континуитет наде, нагласио је добитник Златне књиге.

Награду Златна књига чине повеља, плакета, округли сто о делу добитника и зборник радова с округлог стола. Повеља и плакета су добитнику уручене током свечане академије у част Дана Библиотеке, а округли сто ће бити одржан у новембру ове године, након чега ће бити објављен и зборник радова.

Дан Библиотеке Матице српске одржава се на датум када је 1864. године донета одлука о пресељењу Матице српске и њене библиотеке из Пеште у Нови Сад. Овогодишња прослава је протекла нарочито свечано, будући да је Библиотека Матице српске одликована, у фебруару ове године, од стране председника Србије, Сретењским орденом првог степена. Библиотека ове године обележава и 185 година од отварања за јавност.

Овим поводом приређена је и изложба рукописне и старе штампане књиге, ауторки Душице Грбић и Александре Драпшин. То је била ретка прилика да се виде оригиналне публикације из драгоцене колекције старе и ретке књиге Библиотеке Матице српске.

Током свечаности уручене су и Захвалнице Библиотеке Матице српске, Библиотеци града Београда, и мр Катици Шкорић, археографу саветнику у пензији, дугогодишњем раднику БМС.

У културном програму учествовао је хор Карловачке богословије.

Библиотека Матице српске најстарија је српска библиотека националног значаја и прва јавна научна библиотека у Срба. Настала је 1826. године у Пешти. Данас у својим збиркама Библиотека поседује више од 3.000.000 књига и других публикација.