Отворен међународни научни симпозијум “15th Annual meeting of EPIZONE” у организацији Научног института за ветеринарство „Нови Сад“

Подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност мр Катарина Ковачевић присуствовала је данашњем отварању међународног научног скупа “15th Annual meeting of EPIZONE“  у организацији Научног института за ветеринарство „Нови Сад“ и Конзорцијума најеминентнијих европских специјалистичких и научно-истраживачких института EPIZONE ERG, чији је Институт члан.

На свечаном отварању симпозијума присутнима су се обратили директор Института др Сава Лазић, начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић,  координатор EPIZONE ERG-а Вим ван дер Пол и подсекретарка мр Катарина Ковачевић.

Поздрављајући присутне подсекретарка Ковачевић је указала на значај рада и постојања ове научне институције, која „више од седам деценија пружа велики допринос у области ветеринарске медицине, затим биотехнологије у новијем периоду, односно ветеринарства у  Србији“.

„Вреднујући и приоритетно позиционирајући знање као суштинску  категорију својих активности, Покрајински секретаријат континуирано подржава рад високошколских установа, али и научних институција, кроз пројектно финансирање и суфинансирање, између осталог, и организације међународних конференција, које презентују рад наших научника на међународном нивоу и кроз размену мишљења, сазнања и постигнућа, остварују циљ побољшаног научног деловања“, истакла је подсекретарка.

Научни скуп  “15th Annual meeting of EPIZONE”  је најпрестижнији симпозијум на подручју Европе који се бави истраживањем узрочника, дијагностиком, начинима праћења и контроле високо контагиозних заразних болести животиња, од којих су неке и зоонозе, односно могуће је да се пренесу са животиња и на људе, а одржава се у периоду од 26. до 28. априла 2023. године. На скупу се очекује око 200 научника и високо реномираних стручњака из целе Европе, а пријављено је и прихваћено 130 радова који ће бити саопштени током наредна 3 дана.