Обележен Међународни дан матерњег језика на Филозофском факултету

Поводом Међународног дана матерњег језика, који се обележава сваке године 21. фебруара широм света, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић посетио је данас Филозофски факултет у Новом Саду.

Радном састанку, који је овом приликом одржан, поред секретара Милошевића и подсекретарке мр Катарине Ковачевић, присуствовали су: проф. др Миливoј Алановић, продекан за послове акредитације, самовредновања и праћења рада факултета и в.д. шефа Одсека за русинистику,  проф. др Исидора Бјелаковић, шефица Одсека за српски језик и лингвистику, проф. др Едита Андрић, заменица шефа Одсека за хунгарологију, доц. др Ивана Јањић, шефица Одсека за румунистику и доц. др Јасна Ухларик, шефица Oдсека за словакистику.

Честитајући празник присутнима, професор Милошевић је рекао:

„Данас смо на правом месту које је својеврсна гравитациона тачка културних потреба свих нас, којима је језик једна од најважнијих стратешких одредница културе живљења. О важности овог питања, као својеврстан одговор на друштвене изазове времена, потврду налазимо и у Плану развоја АП Војводине до 2030. године, у коме је предвиђено формирање научног Института за друштвене и хуманистичке науке, са фокусом на човека и његову добробит. Ово није политичко, већ вредносно питање.“

Шефови одсека за матерње језике указали су на чињеницу да се из године у годину смањује заинтересованост за ове студијске програме, не само за језике националних мањина, већ и за српски језик који се студира као нематерњи језик.

„Ту смо да помогнемо и да синергијом економске и културне политике сачувамо језик као језгро националног идентитета“, изјавио је секретар и додао да је ове године за Јавни конкурс за финансирање научноистраживачких и развојноистраживачких пројеката националних мањина – националних заједница у Аутономној покрајини Војводини издвојено 8 милиона динара, а од 2017. године, када је конкурс осмишљен и реализован, укупно 32 милиона динара.

Међународни дан матерњег језика је успостављен 1999. године од стране УНЕСКО-а  на предлог Бангладеша и обележава се редовно од 2000. године, у знак сећања на студенте који су 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, (данас Бангладешу), јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.