Обележено 70 година постојања Високе школе струковних студија за образовање васпитача у Кикинди

У амфитеатру Високе школе струковних студија за образовање васпитача у Кикинди, Свечаном академијом и доделом диплома, данас је обележено 70 година постојања ове високошколске установе. Догађају је присуствовао покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, који је том приликом поручио да је ово јубилеј вредан поштовања, а да је брига о васпитању присутна и данас, као и пре седам деценија.

„Неопходно је да остваримо мисију образовања у смислу његове доступности и да институционално одговоримо и другим изазовима времена у ком живимо. Данас смо склони да материјална остварења користимо као мерило успеха, али је ипак, у образовном процесу, много важније гајити квалитет, посебно онај, који вредносно усмерава младе људе. Тежимо задовољству и осећању среће сваког појединца, што налаже да долазеће генерације не оријентишемо само према новца, већ првенствено у складу са моралним, естетским и културним начелима; због чега су нам васпитачи потребни више него икада“, рекао је секретар Милошевић и додао:

„Ова школа, заједно са остале четири високе школе у Војводини, које школују будуће васпитаче, показује где је фокус нашег друштва“, закључио је своје обраћање ресорни секретар.

Директорица ВШССОВ у Кикинди проф. др Ангела Месарош Живков подсетила је да је цела школска година посвећена овом значајном јубилеју.

„Иако се кроз седам деценија форма и назив школе мењао више пута, жеља за најквалитетнијом наставом и праксом остала је приоритет“, истакла је директорица.

По завршетку свечаног програма уручено је 90 диплома студентима основних и мастер струковних студија, који су у претходних годину дана завршили школовање.

Висока школа струковних студија за образовање васпитача у Кикинди је једина државна високошколска установа на северу Баната, а седам деценија њеног континуираног рада сврстава је у ред најстаријих васпитачких школа у Србији. Висока школа у Кикинди је данас савремена васпитно-образовна институција која испуњава све стандарде Комисије за акредитацију и проверу квалитета, са основним струковним студијама првог степена и мастер струковним студијама другог степена. Настава на основним струковним студијама реализује се на два студијска програма: Струковни васпитач деце предшколског узраста и Струковни васпитач за традиционалне игре.