Одржана Годишња скупштина Огранка САНУ у Новом Саду

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је данас Годишњој скупштини Огранка Српске академије наука и уметности која је одржана у згради Платонеум у Новом Саду.

Поздравне речи присутнима први је упутио председник Огранка САНУ у Новом Саду академик Стеван Пилиповић, подсетивши да  Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност већ осам година активно подржава све активности Огранка.

Председник Српске академије наука и уметности академик Зоран Кнежевић нагласио је да је Огранак један од стубова САНУ „не само по бројности и структури чланства, већ и по броју активности које организује“.

„Сигуран сам да је то, добрим делом, и резултат подршке Града Новог Сада и Покрајинске владе Вашем раду“, поручио је академик Кнежевић.

У свом обраћању, секретар проф. др Зоран Милошевић је рекао:

„На крају мандата ове Покрајинске владе задовољство је доћи на место где смо и започели трансформацију, не само ових простора, већ и целе Србије. Интелектуализација Србије није само политички пројекат, већ и економски и културни пројекат, који говори да имамо потенцијала да сами управљамо својом судбином.“

„Академија је састајалиште идеја и људи, место где можемо да суочимо размишљања о друштвеној стварности, али и да видимо која је наша перспектива. Захваљујући Српској академији наука и уметности, наша политика добија праве обрисе, што говори о чињеницима којима можемо да идемо пред свет, а то је, пре свега, снажна научна делатност која неће мењати само привреду, већ наш укупни политички и друштвени живот. Ако хоћемо да опстанемо као друштво, ми се морамо ослонити на интелектуални капацитет наше заједнице“, казао је секретар Милошевић.

„Српска академија наука и уметности дала је немерљив допринос, ветар у леђа свим добрим стварима у овом друштву, у којем су чињенице, научне спознаје и бесмртност уметности вредности којима сви треба да тежимо“, закључио је ресорни секретар.

После уводних обраћања, чланови Огранка приступили су радном делу састанка: усвајању Записника са 70. Скупа свих чланова Огранка САНУ у Новом Саду, Презентовању Извештаја о раду Огранка САНУ у 2023. години и Плана рада Огранка у текућој години и другим текућим питањима.