Отворени „Дани науке и иновација“ у Научно-технолошком парку Нови Сад

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић данас је присуствовао отварању „Дана науке и иновација“ у Научно-технолошком парку Нови Сад и обратио се присутнима:

„Једно од најважнијих питања које је пред нама је да ли смо ми заиста земља знања и иновација. На светском плану ми смо видљиви по спортским резултатима, разним културним одредницама, али посебно је битно да будемо видљиви и кад је у питању наука, у њеном интернационалном сегменту, али и у њеној снажној вези са привредом.“

„Слажем се са министарком Беговић која је рекла да наука мора да буде најважнија тема у Србији. Јавност мора да зна да је наука најснажнија жила куцавица наше везе са светом“, рекао је секретар Милошевић и додао:

„Наши резултати сведоче да имамо све више научника, све је већи број њихових радова објављених у еминентним научним часописима. То је добро, aли, нажалост, и даље је највећи део нашег интелектуалног потенцијала заробљен на универзитету, а мање га ја у привреди. Тако стојимо и са иновацијама и патентима, а то опомиње; таква наука постаје трошак, а не инвестиција. При томе, највећи део патената регистрован је од стране физичких, а не правних лица, као последица тога што нисмо у потпуности дефинисали интелектуално право.“

„Сигуран сам да ћемо у нашој јавној политици, на свим нивоима власти – републичком, покрајинском и локалном – показати да је суштински важно да што више младих људи регрутујемо у  развоју науке и тако подстакнемо остваривању њених комерцијалних успеха. Наука је наша реалност и једина стварна копча са свим цивилизацијским стремљењима будућег времена“, закључио је своје обраћање ресорни секретар.

Ова манифестација саставни је део пројекта „Србија земља науке, земља иновација“, иницираног од стране Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Пројекат има за циљ подизање свести о значају улагања у науку, технолошки развој и иновације, као и потенцијал који оне носе за нашу државу.

Пројекат је покренут са намером да инспирише и мотивише све учеснике овог догађаја да се више ангажују у науци и иновацијама, како у професионалном, тако и у свакодневном животу.

Фонд за иновациону делатност, Фонд за науку и Центар за промоцију науке, током „Дана науке и иновација“ организоваће низ активности са разноврсним садржајем, који ће инспирисати целокупну јавност да активно учествује у стварању и примени иновативних решења и научних достигнућа.

Кроз ове активности учесници догађаја имаће могућност да стекну сазнања и увид у најновије иницијативе, програме подршке, изворе финансирања, пореске олакшице, ресурсе и инфраструктуру истраживачког и иновационог екосистема који су стално доступни у оквиру релевантних институција, учествују у демонстрацији и презентацији најновијих иновација и научних открића, као и могућностима повезивања са кључним особама из области науке и технологије.