Одржана Годишња скупштина Огранка САНУ у Новом Саду

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је данас Годишњој скупштини Огранка Српске академије наука и уметности која је одржана у згради Платонеум у Новом Саду.

Поздравне речи присутнима први је упутио председник Огранка САНУ у Новом Саду академик Стеван Пилиповић подсетивши да је „претходна година у Огранку била обележена значајним порастом разноврсних облика научних и уметничких активности“.

Председник Српске академије наука и уметности академик Зоран Кнежевић нагласио је да му је увек задовољство да дође у Нови Сад, јер је „новосадски Огранак перјаница Српске академије наука и уметности“.

„Ово место је неупитни центар научне, уметничке и интелектуалне мисли, не само на локалном, већ и на ширем, покрајинском, па и републичком нивоу“, казао је академик Кнежевић.

У свом обраћању, секретар проф. др Зоран Милошевић је рекао:

„Боравећи у Огранку Српске академије наука и уметности, видим две вредности које обележавају наш пут: Српску православну цркву, која је била доброчинитељ у погледу простора и Републику Србију, која заједно са нама из Покрајинске владе, снажи институције од државног интереса. Све јасно показује да смо уједињени око једног пројекта, у којем је наука темељ нашег националног и државног опстанка.“

„Покрајинска влада се још 2016. године јасно дистанцирала од покушаја да српска наука постане „егзотика“ невладиног сектора, па звала се она и „Краљевска“, али и од покушаја парцијализације науке и једног квазирегионалног интереса, између осталог и оног са префиксом „војвођански“. Свих ових година показујемо нашу приврженост Српској академији наука и уметности и њених огранака, што је природно стање ствари једне одговорне политике.“

„Наша мисија је, пре свега, да градимо будућу Србију кроз јачање академске, интелектуалне, научне јавности и тако стварамо предуслове економски развијеног друштва, али и друштва које утиче на срећу свих својих чланова. Наука треба да је у функцији добробити целокупне заједнице“, закључио је ресорни секретар.

После уводних обраћања, чланови Огранка приступили су радном делу састанка: усвајању Записника са 65. седнице Скупа свих чланова Огранка, Извештаја о раду Огранка у 2022. години и Плана рада Огранка за 2023. годину, као и дискусији о предлозима за измене Статута САНУ и другим текућим питањима.