Секретар Милошевић на пријему за ученике средњих школа који наставу похађају на мађарском наставном језику

Данас је, у организацији Националног савета мађарске националне мањине, у амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду, уприличен свечани пријем за ученике трећег разреда средњих школа који наставу похађају на мађарском наставном језику, са циљем промовисања високошколског образовања у АП Војводини, као и упознавања ученика са факултетима у саставу Универзитета у Новом Саду.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић поздравио је присутне и поручио да му је част што може исказати добродошлицу на Универзитет „управо онима који баштине бројна идентитетска питања, која су итекако битна свима у Покрајинској влади“ .

„Некада ни речи нису толико важне, колико је важно да ли говорите из дубине хуманистичког бића. У српском речнику се хуманизам назива човекољубљем. Изузетно је важно да волите људе, јер кад их волите, онда волите њихове различите идентитете. Волите ученике и професоре, Мађаре, Словаке и Русине, волите тамнопуте и оне беле пути, људе са различитих меридијана. Постоји једна гравитациона тачка која је свима блиска, а то је да кроз систем образовања желимо да постигнемо вишу афирмацију и да изградимо боље друштво. То је основни задатак академске заједнице“, поручио је ученицима професор Милошевић посебно истакавши да је „високо образовање полигон пуне афирмације права националних мањина које живе на територији Аутономне покрајине Војводине и Републике Србије“.

„Да бисмо били светски људи, морамо сачувати и сопствена идентитетска обележја, она која негујемо у нашој породици, нашој верској и националној заједници, нашој завичајности, месту ком ћемо увек припадати“, рекао је ресорни секретар и додао:
„Важно је да управо Ви, будете лучоноше свих добрих вибрација које су настале у претходним вековима заједничке историје.“

Проф. др Ђорђе Херцег, проректор за наставу и студентске активности, упознао је присутне средњошколце са понудом факултета у саставу Универзитета у Новом Саду.

„Студирање је најбоља одскочна даска за све ваше будуће успехе“, подсетио је професор Херцег.

Председник Одбора за образовање националног савета мађарске националне мањине др Жолт Наместовски, у свом обраћању, нагласио је да је циљ овог програма да што више ученика, припадника мађарске националне мањине, своје академске студије заврши на некој од високошколских установа на територији Републике Србије.

По завршетку пријема, ученици су предвођени стипендистима Националног савета Мађарске националне мањине обишли универзитетски град, неке од факултета и Студентски дом „Европа“.