Oтворен 11. Меморијални научни скуп из заштите животне средине „Доцент др Милена Далмација“

Данас је у згради Ректората Универзитета у Новом Саду отворен 11. Меморијални научни скуп из заштите животне средине „Доцент др Милена Далмација“, који је ове године интегрисан са 1. Пролећном школом унапређених третмана отпадних вода – SmartWaterTwin. Свечаном отварању је присуствовала подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност мр Катарина Ковачевић.

Током наредна 4 дана биће одржан низ предавања, радионица, панел сесија, постер презентација, а планирано је и отварање уметничке изложба радова  студената Академије уметности у Новом Саду  “Микробна Метаморфоза: Спекулативне визије активног муља”, која узима за референцу микрографије активног муља са постројења за третман отпадних вода у Суботици, као и форму научних/биолошких панела који су се показали као савршен практичан пример споја биологије и уметности.

Учеснике  очекују  два  пленарна  предавања  као  и  предавања  лауреата  Фондације „Доцент  др  Милена  Далмација“  за  2023.  годину,  где  ће  управо  изложити  своје  научне резултате за које су награђени у претходној години.

Први  део  скупа  посвећен  је  презентацији  научних  радова  пре  свега  младих истраживача.  Кроз  тринаест  усмених  и  пет  постер  презентација  биће  представљене  теме квалитета вода и третмана отпадних вода, као и област третмана и управљања седиментом и квалитет  ваздуха,  као  и  различитих  видова  мониторинг  активности  у  циљу  заштите  и унапређења животне средине.

У оквиру скупа биће организована специјална радионица „BESED-ON“ где ће присутни имати прилику да се упознају са основама вишекритеријумске анализе као алат за доношење одлука у истраживачком раду, као и тематска сесија „Циркуларна економија отпадних вода“, где ће се учесници упознати са овим појмом као и вредним ресурсима које се крију у отпадним водама.

Ове године организује се и 1. Пролећна школа унапређених третмана отпадних вода – SmartWaterTwin,  где  ће  кроз  серију  предавања  конзорцијума  SmartWaterTwin  пројекта, учесници  бити  упознати  се  са  најмодернијим  истраживачким  досезима  унапређених третмана  отпадних  вода.  Поред  предавача  са  ПМФ-а  учествоваће  и  колеге  из  Шпаније  са Каталонског института за истраживање вода (Institut Català de Recerca de l’Aigua – ICRA), као и из Француске са Универзитета PARIS XII VAL DE MARNE, (UPEC).

Такође,  кроз  неколико  сесија  реализоваће  се  и  сегмент  „Развоја  каријере  за  младе истраживаче“  кроз примере успешних прича апликаната за грантове и радионице о изради предлога пројектних апликација.

Организатори догађаја су Kатедра за хемијску технологију и заштиту животне средине Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета у Новом Саду, Фондација „Доц. др Милена Далмација“, SmartWaterTwin, Horizon Europa пројекат, као и BEuSED пројекат, Фонда за науку Републике Србије.

Као и претходних година, Фондација је добила подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.