Отворен 36. Тесла фест у Новом Саду

Међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва – Тесла фест 2022, који се организује 36. пут за редом, данас је свечано отворио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.  Он је том приликом нагласио да овај фестивал својим именом – великим именом Николе Тесле, али и промоцијом иноваторства, сведочи о намерама нашег друштва.

„Социјална економија је већ одавно замењена оним што зовемо развојна – иновативна економија. Ми одговарамо на стране директне инвестиције, које ове године износе негде око три милијарде и осам стотина милиона евра, са три милијарде динара укупних буџетских издвајања намењених иновацијама. Зато и имамо успех, бар када је реч о ИТ сектору у извозу од готово две милијарде евра. То сведочи да смо озбиљно променили структуру наше привреде и да наше намере јесу не да будемо добре креатуре, него креатори не само наше националне, него и светске привреде“, казао је секретар Милошевић и додао:

„Тесла нас обавезује својом импозантном биографијом и својом намером да мења свет. Овде су пре свега млади људи у фокусу и они својим радним ангажманом показују да разумеју те процесе. Будућност пред нама доноси зелене технологије, морамо више бринути о здрављу становништва, одрживој пољопривреди, информационим технологијама, али и креаирати једну иновативну индустрију“, закључио је секретар Милошевић.

Фестивал се одржава од 12 до 15. октобра у организацији Савеза проналазача Војводине, а под покровитељством: Владе Републике Србије, Покрајинске владе и Града Новог Сада.

Тесла фест афирмише иновације, проналазаштво и интелектуалну својину. Лиценциран је од стране Светске организације за интелектуалну својину, чија се висока признања додељују за најуспешнију иновацију, жену проналазача и младог проналазача.

Сваке године на Тесла фесту своје проналаске, иновације, нове производе, технологије и пројекте изложи више од 500 индивидуалних проналазача, младих талената, студената, предузетника, школа, факултета, института и предузећа из земље и иностранства. До сада су учествовали проналазачи и излагачи из више од 25 земаља света.

Најуспешнијим учесницима међународни жири додељује златне, сребрне и бронзане плакете са ликом Николе Тесле.