Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Бранко Маркоски обратио се данас на отварању Заједничке лабораторије за одрживо пољопривредно-прехрамбено инжењерство и напредне биоматеријале на Технолошком факултету у Новом Саду.
Лабораторију су формирали Ђангсу универзитет из Кине, Универзитет у Новом Саду и Технолошки факултет с циљем развоја свеобухватне сарадње у области научних истраживања, развоја заједничких образовних програма и осталих облика академске сарадње.
Проф. др Маркоски је истакао да отварање лабораторије на најбољи начин показује моћ заједничког учења, размену знања и тежњу за новим идејама и решењима.
„Успостављање лабораторије са најсавременијом технологијом допринеће циркуларној био-економији пољопривредно-прехрамбеног сектора Србије и Кине, а у исто време ће пружити активну подршку кинеским и српским компанијама из пољопривредно-прехрамбеног сектора“, изјавио је проф. др Маркоски нагласивши да се на овај начин улаже у људе, па самим тим и у државу, њену одрживу будућност и јак напредак.
Он је истакао да је Ђангсу универзитет, који заузима 6. место на Шангајској 2023 ARWU листи у области науке о храни и технологији хране, водећи кинески универзитет у овој области.
„У Србији, центар прехрамбене индустрије је у Војводини, а Технолошки факултет је један од најактивнијих делова Универзитета у датој области, и зато верујем да ће заједничка лабораторија допринети развоју свеобухватне сарадње у области научних истраживања, развоја заједничких образовних програма, као и развоја осталих облика академске и привредне сарадње између НР Кине и Републике Србије“, рекао је проф. др Маркоски и додао да ће лабораторију водити академски одбор састављен од десет српских и десет кинеских експерата.
Он је подсетио на то да у нашој држави постоје три лабораторије које су заједнички направиле НР Кина и Република Србија – Заједничка лабораторија за природне производе и откриће нових лекова „Један појас – један пут“, као и „Ватрено око“ лабораторије за тестирање на вирус корона у Београду и Нишу.
Отварању је присуствовао и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић који је истакао значај који ће лабораторија имати када је у питању производња вина у Војводини.
„Велики број винара све анализе квалитета вина ради овде, на Технолошком факултету. Ова лабораторија ће помоћи у промовисању Војводине кроз војвођанска вина, јер без анализе и утврђивања квалитета вина није могуће изаћи на светско тржиште и учествовати на такмичењима“, рекао је секретар Иванишевић.
Српски руководилац заједничке лабораторије проф. др Јарослав Катона истакао је важност лабораторије за студенте новосадског Универзитета.
„Ово је заправо оквир за свеобухватну академску сарадњу. Наши студенти ће имати прилику да одлазе у Кину на престижан универзитет чиме ће допринети подизању квалитета образовања. Сви ћемо имати прилику да учимо од наших кинеских колега. А радићемо и на развоју заједничких програма, где би се један део студија одвијао у Кини, а други у Новом Саду“, навео је проф. др Катона.
У лабораторији ће се стварати најсавременије технологије за валоризацију пољопривредно-прехрамбеног отпада у облику напредних биоматеријала и тиме допринети циркуларној био-економији пољопривредно-прехрамбеног сектора Србије и Кине. Научна истраживања спроведена у лабораторији биће усмерена на употребу пољопривредно-прехрамбеног отпада за развој паметне амбалаже за храну, развој материјала за инкапсулацију нутријената и арома, развој сензора за храну на бази биокомпатибилних материјала и развој напредних јестивих материјала.
Потпредседник Ђангсу универзитета и кинески руководилац Лабораторије проф. др Цоу Шиаобо представио је рад, актуелна истраживања и пројекте Ђангсу универзитета у области науке о храни и технологији хране. Проф. др Шиаобо истакао је да ће повезивање наша два универзитета кроз заједничку лабораторију, пружити сјајне могућности кинеским и српским научним радницима и студентима да раде на иновативним решењима из ове области.
На отварању су се обратили и ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Мадић, декан Технолошког факултета проф. др Биљана Пајин и секретар удружења индустрије Привредне коморе Војводине мр Зоран Трповски.
Након отварања заједничке лабораторије, делегација Покрајинске владе, Ђангсу универзитета и Новосадског универзитета обишла је Одељење за контаминенте у храни и лабораторије за испитивање прехрамбених производа и амбалажу и паковање на Технолошком факултету, а потом Институт за прехрамбене технологије и Биосенс институт.