Почела конференција „Electric Vehicles Days“

Сајамска манифестација „Electric Vehicles Days“ посвећена је електромобилности, као новом глобалном технолошком решењу транспорта људи и робе и трајаће два дана на Новосадском сајму.

Уводно пленарно предавање одржао је професор др Дејан Илић из компаније „Варта“, а присутнима се обратио и градоначелник Вучевић и том приликом поздравио присутне и подсетио их на прошлогодишњу манифестацију која је одржана у експанзији корона вируса, и додао да и годину дана касније, ситуација није ништа мање сложена него што је била.

Њ.Е. Амбасадор Републике Чешке, Томаш Кухта поздравио је присутне и рекао да  се нашао у улози представника земље која председава Саветом Европске уније која у овом тренутку као приоритет има побољшање животне средине, са циљем да  се у будућности деци остави чистији свет.

Присутнима се обратио и Мајкл, директор немачке компаније ЗФ Србија, која је и платинасти спонзор приредбе. Он је присутне упознао са почетком рада компаније која се у нашој земљи налази у Панчеву.

Поред многобројних гостију, свечаном отварању присуствовао је и проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Манифестација окупља велики број компанија из аутоиндустрије, али и произвођаче пратеће индустрије и инфраструктуре за електрична и хибридна возила. Важан сегмент овог догађаја је студентско такмичење  под називом „IEEE 4 Challenge“, а пројекат намењен студентима који ће кроз четири тематска изазова решавати проблеме са којима се сусрећу инжењери аутомобилске индустрије. Овогодишње изазове поставиле су компаније: ZF Serbia, Continental Automoto Serbia, Schneider Electric i CarGo.

„Electric Vehicles Days“ се одржавају у Конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма, уз подршку Града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, а у организацији компаније Нинамедиа и Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду.