Реконструисана зграда Учитељског факултета на мађарском наставном језику

Председница Мађарске Каталин Новак посету Србији наставила је у Суботици, где је предала на употребу реконструирану зграду Учитељског факултета на мађарском наставном језику.

Деценију и по од обнове у оквиру Универзитета у Новом Саду, како је истакнуто, ова високошколска установа има велику улогу не само у образовању него и у очувању идентитета и језика војвођанских Мађара.

Предајући на употребу реконструисано здање факултета, у које је заједно са Покрајином Војводином Влада Мађарке уложила око три милиона евра, председница Новак је поручила како у Војводини задатак учитеља није само да децу уче лекцијама, већ да их уче и њиховој култури, идентитету и родољубљу.

„Верујем да је ова институција идеална управно због малопре набројаног, потребо је дакле поред самог лексикалног знања предати веру и уверење, љубав па и „мађарство” које војвођанска деца могу добити само овде. Наиме, војвођанске Мађаре могу васпитавати само овде у Војводини“, поручила је Новак.

Политички лидер војвођанских Мађара Иштван Пастор подсетио је да су се пре више од десет година Срби и Мађари определили за пут мира и пријатељства за који, по његовој оцени, треба више храбрости него за конфликте.

„Желео бих данас да кажем и поручим овом универзитету да имају професоре који ће децу учити миру, да сачувају сопствени идентитет, да покажу отвореност за сарадњу јер тако можемо опстати“, казао је Пастор.

Свечаности у Суботици, поред осталих, присуствовали су и министар спољних послова Никола Селаковић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.