Почео 24. Конгрес Удружења кардиолога Србије

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је синоћ отварању 24. Конгреса Удружења кардиолога Србије.

Сваке године кардиоваскуларне болести односе милионе живота широм света. Ова озбиљна појава постаје све учесталија, а поготово ако се у обзир узме чињеница да су болести срца и крвних судова водећи узрок смртности у Србији.

Oвогодишњи конгрес Удружења кардиолога Србије који се одржава на Златибору, окупио је преко хиљаду учесника из наше, али и из бројних других земаља, а за циљ има усавршавање стручног кадра у областима превенције, дијагностике и лечења кардиоваскуларних болести, пре свега исхемијских, валвуларних болести, кардиомиопатије, плућне хипертензије и поремећaја срчаног ритма.

Отварајући конгрес, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић истакао је да Република Србија остаје посвећена улагању у целокупан здравствени систем, као и у развој лечења и превенције кардиоваскуларних болести, с обзиром на чињеницу да та обољења представљају узрок више од 50 одсто смртних исхода.

„У претходном периоду знатно су ојачани капацитети клиничких центара и института, као и општих болница на територији целе Србије, како набавком нове опреме, тако и побољшањем услова за боравак пацијената, али и рад запослених“, изјавио је проф. Гојковић и додао да је резултат тога много боља здравствена заштита свих кардиоваскуларних болесника, смањење листа чекања, као и задовољство свих пружалаца здравствених услуга.

На отварању конгреса поручено је и то да држава наставља да пружа подршку увођењу нових савремених процедура праћених технолошким развојем као и јачањем кадровских капацитета, запошљавањем и едукацијом нових младих лекара.