На Сајму књига отворен штанд Канцеларије за Косово и Метохију

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовао је данас свечаном отварању штанда Канцеларије за Косово и Метохију на 66. Међународном сајму књига у Београду.

Штанд је отворио директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић који је том приликом рекаода ће током трајања сајма бити одржано више од 70 промоција књижевних и научних радова, а учествоваће и више од 30 најразличитих излагача, издавача са простора Косова и Метохије.

„Зашто сам вам ово рекао? Рекао сам вам да бих указао на један парадокс, који у нашем случају можда и није парадокс, већ ствар нашег идентитета и наше српске природе. А то је да, када је и најтеже и када врше терор над нашим народом на Косову и Метохији, ми се подижемо и бивамо и јачи и снажнији. Веровали или не, управо у овим тешким временима ми имамо и најзначајније и највеће стваралаштво српског народа са простора Косова и Метохије, које желимо овом приликом да вам презентујемо“, навео је Петковић.

Он је истакао да смо ми смо слободарски народ, да је у бити нашег народа борба за слободу и то је оно што нас одређује свих ових година, деценија и векова, а тако ће и остати.

„Свака окупација има свој рок трајања, па ће и ова од стране Аљбина Куртија према српском народу проћи. И то врло брзо. Држава Србија је уз свој народ на Косову и Метохији, уз своју цркву на Косову и Метохији, јер једино тако можемо да опстанемо. Нема наш народ у кога другог да гледа до у свој Београд и свог председника Александра Вучића“, истакао је Петковић.

Свечаности је присуствовао и епископ новобрдски Иларион, који је том приликом рекао да му је драго да се у духу саборности празнује писана реч која долази из нашег унутрашњег логоса, оног слова које је постојало вековима и пре писане речи, јер човек је, како каже, биће речи.

„Нека би се та реч живота утиснула у срцима свих нас. Да празнујемо то слово Божије у себи, тај логос који препознајемо и у другоме, препознајемо га и у вечном Богу и он нас привлачи, али нас привлачи и кроз другога“, навео је епископ новобрдски.

Иларион је истакао да је сарадња цркве и Канцеларије за Косово и Метохију пример који може да се искористи у различитим приликама као образац како треба да сарађују црква и држава, посебно у немогућим условима, на простору који изгледа као да се сужава.

Сваког дана од 22. до 29. октобра на штанду Канцеларије за КиМ у Хали 1а у оквиру 66. Сајма књига публици ће се представити песници, уметници и научници са територије Косова и Метохије, као и књижевници и научни радници који се у свом стваралаштву и научним радовима баве питањем Косова и Метохије.

На овај начин, Канцеларија за Косово и Метохију ће, као и ранијих година, посетиоцима Сајма пружити увид у богатство научног, културног и уметничког ставралаштва наше јужне покрајине.