Потписан споразум о сарадњи између Департмана за грађевинарство ФТН и грађевинских компанија

У Научно-технолошком парку у Новом Саду, у оквиру кампање  „ШАЛОВАЊЕ – и стипендија и каријера“, данас су потписани први уговори о пословно-техничкој сарадњи између Департмана за грађевинарство и геодезију Факултета техничких наука у Новом Саду и представника преко 40 водећих грађевинских компанија у Србији.

Циљ овог повезивања јесте унапређење сарадње и запошљавање младих кадрова уз стипендирање од стране компанија које послују у Србији и региону. Међу њима су Сабраћајни институт ЦИП, Коридори Србије, Бобар Бешка, Галенс Инвест и друга значајна предузећа која су узела учешће  у овој значајној кампањи у склопу повезивања науке и привреде.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић обратио се тим поводом присутнима, истакавши:

„Када смо организовали сајамску манифестацију „Наука за привреду“, знали смо да ће се десити управо догађај који повезује наше истакнуте грађевинске компаније са професионалним амбицијама будућих грађевинских инжењера Департмана за грађевинарство и геодезију Факултета техничких наука. Данас „хардверски“ део идеје није на Новосадском сајму, већ управо овде, у Научно-технолошком парку, месту сусретања људи и идеја чији су ефекти већ увелико видљиви.“

„Пресрећан сам што су данас овде заједно врло агилни људи са Факултета техничких наука и наша грађевинска елита. Корист свега што радимо у повезивању науке и привреде, најпре, имају млади. Пре свега то значи нова радна места, нови замајац, не само у процентуалном смањивању броја незапослених, већ у побољшању квалитативне структуре запослених. Управо повезивање науке са привредом јесте фундамент Плана развоја АПВ 2023-2030, којим ћемо учинити науку достојном друштвених изазова,  што је смер у којем ћемо сви заједно, удружени око оваквих пројеката, показати колико смо одговорни према Републици Србији ињеном развоју“ рекао је секретар Милошевић и додао:

„Оно што нам недостаје је да имамо више од 3% привредних субјеката који су повезани са научноистраживачким институцијама и више од 2% истраживача у привреди. Верујем да ће, са младим инжењерима који ће интелектуализирати делатност и повећати иновативност рада, тај проценат бити много већи. Овакви пројекти, сасвим је извесно, допринеће томе. Захваљујем се у име секретаријата који представљам и у име Покрајинске владе, вама, привредницима, што сте препознали свој интерес да се развијате уз најважнији ресурс – људски ресурс, подржавајући младе који ће у годинама које долазе осетити добробит такве политике.“

Декан Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, проф. др Срђан Колаковић истакао је овом приликом да је посебно задовољан што овај факултет, највећи у овом региону по броју студената и по броју запослених, има овакву активност.

„Департман за грађевинарство и геодезију је предузео све да окупи домаће грађевинаре како би потписали споразум о стипендирању студената на овом департману.ФТН остварује интензивну сарадњу са овим компанијама у оквиру научних и стручних пројеката, али ово је још један виши вид сарадње. Наша је жеља да у заједничкој синергији са овом компанијама унапредимо знање наших студената, као и да им помогнемо да чим заврше студије имају место у компанији у којој ће радити и преносити стечена знања“, истакао је проф. др Колаковић.

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црноборац навео је да је наш град, након Београда, данас највеће градилиште у Србији.

„Ако узмемо у обзир број активних градилишта, односно број издатих грађевинских  дозвола са једне стране и однос броја становника Београда и Новог Сада са друге, лако долазимо до закључка да је Нови Сад данас  локална самоуправа која се најбрже развија у држави. Као један од кључних фактора за то јесте управо развој грађевинарства у нашем граду, које је најзаслужније за његов развој у последњих десет година“, навео је Црноборац   и при том указао на значај потписивања данашњег уговора како за за рад Департмана тако и за даљи развој Новог Сада.

Директор Департмана за грађевинарство и геодезију проф. др Игор Пешко захвалио се потписницима овог уговора – представницима домаћих грађевинских компанија које су подржале ову иницијативу.

„Данашњи догађај је круна наших вишемесечних разговора са представницима грађевинских компанија о томе како да на најбољи начин заједнички допринесемо развоју грађевиснке индустрије, самим тим и друштва у целини. Овај уговор омогући ће нашим студентима треће и четврте године, али и студентима мастер академских студија да одмах по завршетку студија добију запослење у познатом окружењу. Ово је најбољи спој образовања, привреде и науке и надам се да ћемо у скоријој бидућности сведочити оваквој сарадњи и на другим високообразовним установама“, казао је директор Пешко и додао да се на Департману, као и на целом Факултету техничких наука труде да иду у сусрет будућности  тако што се  не оклева и не чека на иновирање наставних програма већ се, понекад, чак иде испред потреба привреде и друштва.

Тренутно на свим студијским програмима из области грађевинарства студира преко 1.200 студената од којих ће један број бити обухваћен и данашњим програмом.