Промовисан Зборник радова Светске тамбурашке асоцијације

У оквиру XVI Светског тамбурица феста 2023, представљен је Зборник радова светске тамбурашке асоцијације. Догађај је уприличен у Музеју тамбурице и седишту Светске тамбурашке асоцијације у Новом Саду, у недељу, 17. септембра 2023. Промоцији зборника присуствовала је подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност мр Катарина Ковачевић.

Други по реду Зборник Светске тамбурашке асоцијације, чије је издавање подржао и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, садржи радове чија је тачка сусрета тамбура, истраживана из различитих визура. Управо зато је распоред радова конципиран тако да се овај инструмент најпре постави у шири контекст, а затим да се расветле различити аспекти његовог постојања, укључујући и композиторско стваралаштво. Радови у овом зборнику представљају драгоцен допринос научној мисли посвећеној тамбури као инструменту који је уткан у културу Војводине, али и у много шири географски простор.

Светски тамбурашки фестивал „Тамбурица фест“, одржава се у Новом Саду, као манифестација са јединственом концепцијом и културном мисијом афирмисања тамбурашке музике и тамбурице као инструмента, али и неговања традиције, сарадње и пријатељства уметника на интернационалном нивоу. “Тамбурица фест” настао је 2008. године, када је и прва смотра тамбураша са свих меридијана одржана у живописном селу Дероње, на северу Бачке.

У оквиру “Тамбурица феста” настала је и Светска тамбурашка асоцијација, удружење свих тамбураша света са седиштем у Новом Саду.