Отворен Међународни симпозијунм о сточарству ИСАС-2023

На Пољопривредном факултету у Новом Саду данас је свечано отворен Међународни симпозијум о сточарству  ИСАС-2023, у организацији Департмана за сточарство Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду и Института за Зоотехнику Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, заједно са великим бројем коорганизатора из иностранства. Поздравну реч присутнима упутили су: проф. др Мирослав Трајановић, државни секретар у Министарству науке, технолошког развоја и иновација, проф. др Недељко Тица, декан Пољопривредног факултета у Новом Саду, Немања Ивановић, помоћник у Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство и проф. др Владан Богдановић, редовни професор Пољопривредног факултета у Београду.

У свом обраћању, подсекретарка мр Катарина Ковачевић истакла је подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност високошколским установама и издвојила Пољопривредни факултет, којем су, путем пројектног финансирања и суфинансирања у 2023. години одобрена средства у износу од 10 милиона динара.

Подсекретарка Ковачевић нагласила је значај оваквих међународних симпозијума, који на најбољи начин омогућавају размену мишљења и сазнања, и додала: „С обзиром на бројност еминентних учесника симпозијума и актуелност тема, верујем да ће резултат ваших интеракција, изнедрити плодоносна решења и допринети видљивим смерницама побољшања позиције сточарства у Србији, као неоспорно значајне гране пољопривреде.“

„Посвећеност Покрајинске владе будућем развоју пољопривреде видљива је у Плану развоја АП Војводине 2023-2031. године, стратешком документу за развој нашег друштва у целини“, закључила је подсекретарка Ковачевић.

Током три дана научног скупа еминентни предавачи страних и домаћих универзитета, научници и стручњаци из чак 18 земаља широм света, изложиће око 80 радова и представити резултате најактуелнијих истраживања и иновација. То ће са сигурношћу отворити питања националних, али и глобалних научних и комерцијалних изазова у сточарству. У оквиру симпозијума предвиђено је и да се одржи сет од 8 стручних панел дискусија на изразито актуелне теме у вези са сточарском производњом, а које имају јавни значај или интерес код грађана, потрошача и фармера.