Отворена Годишња конференција Европског шумарског института

Поводом обележавања 30. годишњице Европског шумарског института и отварања Годишње конференције 2023. у Новом Саду, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић примио је синоћ у Свечаној сали Градске куће делегацију Европског шумарског института (ЕФИ), представнике Покрајинске и Владе Републике Србије, универзитета, факултета и института.

Сваке године Европски шумарски институт организује Годишњу конференцију под чијим окриљем се окупљају представници институција чланица овог Института; ове године, конференција се одржава у Новом Саду од 20. до 22. септембра. Организатори конференције су Институт за низијско шумарство и животну средину Универзитета у Новом Саду, ЈП „Војводинашуме“ и Град Нови Сад.

Градоначелник Ђурић је истакао да Град Нови Сад свакодневно ради на пољу унапређења зелене инфраструктуре, квалитета животне средине и квалитета живота грађана, као и да су претходном периоду предузете су интензивне активности на повећању зелених површина и унапређења квалитета урбаних шума, те да је данас око 38% урбаног дела територије Града Новог Сада под зеленилом.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић честитала је Граду Новом Саду на урученом, важном признању и додала да наука, као основна вредност ЕФИ-ја, игра пресудну улогу у очувању и одрживом управљању шумама, као и да је кључна за разумевање шумских екосистема.

Државна секретарка у Министарству заштите животне средине Сара Павков, истакла је у Републици Србији развијено више значајних активности и пројеката у циљу успостављања националних механизама заштите природних ресурса укључујући и шуме као ресурс, али и да је једна од приоритетних активности Владе повећање територије под заштићеним подручјима, која тренутно износи 8,36%, на 11% до 2025. године.

Главна тема овогодишње Конференције „Европске шуме и шумарска наука: транзиција у будућност“, кључна је за будућност шумарства, шума и друштва у целини. Недавно смо у многим срединама, па и у Новом Саду из прве руке били сведоци великих  опасности и огромне штете изазваних невременом, а које је последица интензивирања промена у екосистемима како на локалном, тако и на глобалном нивоу.

Нови Сад је 21. марта на Светски дан шума добио нову европску титулу за ову годину, а у питању је титула „Европски град шума“. Ова титула додељује се од 2014. године, а звање траје годину дана. Градови који су поред Новцог Сада били „Европски град шума“ су: Барселона, Праг, Бон, Абердин, Осло, Сант Петерсбург, Беч и Билбао (2014).

Свечаности је присуствовала помоћница покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Анастазија Стојшић-Милосављевић.