Промовисано 12 заједничких научноистраживачких пројеката из Републике Српске и АП Војводине

Покрајинска влада АП Војводине финансираће 12 заједничких пројеката научноистраживачких организација из Војводине и Републике Српске са 12 милиона динара, чиме ће бити унапређена академска и институционална сарадња, истакнуто је у понедељак 14. марта 2022, у Бањој Луци на промоцији резултата јавног конкурса за финансирање ових пројеката.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је да је реч о пројектима у области медицинских, техничких и друштвено-хуманистичких наука.

Он је нагласио да Војводина и Српска већ трећу годину интензивно сарађују у области научноистраживачког рада.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић рекао је да се заједнички пројекти, између осталог, односе на кардиоваскуларну превенцију болести, лечење малигнитета код жена, обновљиве изворе енергије, информационо-комуникационе технологије, роботику, српски језик и историју.

„Политиком, која није само став да од 2005. године узајамно признајемо дипломе, него да пре свега усаглашавамо квалитет образовања, желимо да учинимо мобилност између Бањалуке, Источног Сарајева и Новог Сада обостраним. Можда је идеал да сутра студенти из Новог Сада студирају управо у Бањалуци. Да бисмо то остварили, ту смо да подстакнемо једни друге, да будемо партнери управо у научноиустраживачкој делатности и преносимо добра искуства“, поручио је секретар Милошевић.

Потпредседник огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду Јасмина Грковић Мејџор уверена је да ће у оквиру ових пројеката доћи до размене знања, искустава и идеја, чиме ће бити продубљена сарадња и ојачане традиционалне везе у култури.

Промоцији резултата конкурса присуствовали су и проф. др Дејан Мандић, ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци, као и бројни декани, професори и студенти Универзитета у Новом Саду и Универзитета у Бањој Луци.