Секретар Милошевић посетио Матицу српску

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић посетио је данас Матицу српску и том приликом разговарао са проф. др Драганом Станићем, председником Матице српске о заједничким пројектима и планираним активностима за 2021.

Истичући значај ове институције секретар Милошевић је нагласио да је реч о националном пројекту који датира још из 19. века и подсетио да се ближимо јубилеју обележавања 200 година од оснивања Матице српске.

„Матица српска је увек ту да помогне културом. Заправо, ако хоћемо да нам буде боље, биће нам боље уз културу, за српски народ у Србији, Републици Српској и Црној Гори. Нема граница за језик, поезију и прозу“, рекао је секретар Милошевић и додао да су активности Матице српске препознате и у програмима Секретаријата.

„Секретаријат је успео да средства која су у претходном периоду издвајана за активности Матице српске повећа дупло, тако да уместо досадашњих 2 милиона динара, сада издвајамо 4 милиона. Али, ни то није увек довољно“, нагласио је секретар Милошевић и додао да је најважније заједништво које долази из републичких, покрајинских и градских институција.

„Партнерство између државних институција и Матице српске није изражено само у новцу, већ и у жељи да наша Матица живи и буде део нашег најважнијег простора – простора културе једног народа. Сигурно је да ћемо лакше разумети демократске процесе, економске реформе и правну уређеност друштва уколико промишљамо кроз призму културног опстанка нашег народа“, закључио је секретар Милошевић.

Према речима председника Матице српске проф. др Драгана Станића кључна ствар успешности и дугог трајања једне институције лежи у синергији са осталим институцијама.

„Када се на разним нивоима уреди да систем функционише, онда смо на путу да постигнемо најбоље резултате. Доказ томе је сјајан успех у енциклопедистици – Атлас становништва Војводине, који је према увиду наших географа јединствен на европском простору“, рекао је Станић и додао да се у наредном периоду очекује објављивање прве књиге Српске енциклопедије, од 18 колико је укупно планирано.

Од важнијих издања планираних за ову годину Станић је издвојио Зборник радова који је посвећен Петеру Хандку, аустријском књижевнику и активисти и почасном члану Матице српске, као и Монографију која се тиче односа српске и словачке књижевне и културне заједнице.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић уручио је секретару Милошевићу, у знак захвалности за успешну сарадњу, печат који је израђен у част пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад.