Секретар Милошевић уручио уговоре представницима високообразовних институција

Данас су у Холу Покрајинске владе уручени уговори представницима високообразовних институција које су добиле средства на основу два јавна конкурса. Реч је о конкурсима за финансирање научноистраживачких и развојно-истраживачких пројеката националних мањина – националних заједница и за финансирање пројеката који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом у области уметности у 2024. години.

Уговоре је доделио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић који се најпре осврнуо на успешну осмогодишњу традицију оба конкурса, за које је 2017. године било предвиђено 4 милиона динара за финансирање пројеката националних мањина, односно 5 милиона динара за истраживачко-уметничке пројекте, док је ове године, за те конкурсе опредељено по 8 милиона динара.

“Када је реч о научноистраживачким и развојно-истраживачким пројектима националних мањина, управо они показују колико смо сензибилисани на све нијансе наших посебности. Наука увек претендује да интернационализује своје резултате, али кроз ове пројекте  сведочимо пуној хуманизацији наших живота, нијансираности и слојевитости целокупног друштва, хармонизованог у различитости. Поборници ове идеје разумеју да припадници националних мањина чувају, не само своје завичајне и етнокултуролошке специфичности, већ и своја права на изражавање и у научном и уметничком смислу“, поручио је ресорни секретар и додао:

„Када је реч о уметничким пројектима – они су настали као својеврсни рефлекс на захтеве које су имали уметници са Академије уметности, затим захтеве оних који припадају дигиталној уметности и представници Катедре за архитектуру и урбанизам са Факултета техничких наука.“

„Допринос науке, а посебно уметности је да управља хуманим циљевима, да сваког човека награди. Срећа и добробит живота огледају се у разумевању хармонизације, склада и појма лепог, јер је то најстарија цивилизацијска тековина која, ни у овом времену, не сме да ишчезне. Онај ко разуме појам лепог, има све шансе да буде добар човек“, закључио је своје обраћање проф. др Милошевић.

Један од руководиоца пројеката одобрених на основу конкурса за истраживачко-уметничке пројекате је и доц. др Марко Лазић са Факултета техничких наука, који је поручио:

„Велико ми је задовољство што је и мом матичном факултету први пут указана прилика да реализује ову врсту пројеката, имајући у виду да Катедра за архитектуру и урбанизам, Катедра за анимацију у инжењерству и Катедра за сценски дизајн припадају малој групи људи са ФТН-а који се баве и уметношћу“.

Руководилац једног од одобрених научноистраживачких и развојно-истраживачких пројеката националних мањина, доц. др Саболч Халаши, рекао је присутнима:

„Драго ми је што је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност још пре 8 година препознао шта је потребно етничкој научној заједници у Војводини. Финансирањем оваквих пројеката Покрајинска влада не доприноси само у материјалном погледу, већ и у научном напретку.“

Покрајинска влада је ове године, преко Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, обезбедила 16 милиона динара за реализацију 32 пројекта у оквиру поменута два јавна конкурса.