Студенти економије из Бујановца у посети Новом Саду

Студенти суботичког Економског факултета који се школују на одељењу у Бујановцу, наредна три дана провешће у Новом Садом. Посету су започели свечаним пријемом и обиласком Ректората Универзитета у Новом Саду.

Нови Сад као мултикултурални град традиционално је угостио групу студената из Бујановца, који ће у тродневној посети имати прилику да у друштву новосадских студената обиђу најпознатије градске локације.

Студентима из Бујановца добродошлицу су пожелели представници руководства Универзитета и Економског факултета, као и Покрајински секратаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, који и финансира поменуту активност.

„Мислимо да је битно да деца која припадају одељењу у Бујановцу имају прилику да дођу и упознају Нови Сад, Универзитет, студентски град и они се увек радо одазивају“, казала је помоћница покрајинског секетара за високо образовањеи научноистраживачку делатност Нела Милишић.

„Мислим да је ово једна одлична пракса, волео бих да сви крену оваквим примером, онда не би било проблема, ратова, не би било нетрпељивости. Они овде заједно уче, заједно уживају, после имају и журку тако да сматрам да је ово прави начин да младост Балкана ради заједно“, напоменуо је ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Мадић.

„Студенти из Бујановца су увек одушевљени када дођу. Поред посете у Новом Саду, ми организујемо и у Суботици боравак. Доводимо по четворо петоро студената и они проведу по две недељепохађајући наставу у Суботици. Ту се упознају са колегама из Суботице, а са друге стране за студенте којима је матерњи језик Албански, то је прилика да значајно унапреде српски језик“, рекао је декан Економског факултета у Суботици проф. др Небојша Гвозденовић.

Настава у Бујановцу одвија се од 2011. године и изводи се двојезично, на српском и албанском језику, а од 2015. студентима је на располагању и нова савремено опремљена зграда.