Свечано обележен Дан Факултета техничких наука

Свечана академија поводом Дана Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду одржана је у Српском народном позоришту. Поред пригодног културно-уметничког програма и обраћања званичника, том приликом додељене су повеље и захвалнице за успешну сарадњу и допринос развоју Факултета техничких наука, као и награда најуспешнијим студентима 2020/2021. и запосленима на Факултету.

Присутнима су се обратили декан Факултета техничких наука проф. др Срђан Колаковић, покрајински секретар за научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, министар науке, просвете и технолошког развоја Бранко Ружић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Како је током свечаности наглашено, највеће улагање у науку и високо образовање у Србији у последњих 30 година је Научно-технолошки парк Универзитета у Новом Саду који се простире на око 30. 000 квадрата паметног простора опремљеног системима за контролу свих функција објекта. Факултет техничких наука располаже са преко 10. 000 квадратних метара тог простора. За будуће инжењере обезбеђено је 40 савремених лабораторија, пет учионица и два амфитеатра, а знање ће ту стицати више од 3. 000 студената.

Факултет техничких наука је потекао од Машинског факултета који је основан Уредбом Народне скупштине Народне Републике Србије 18. маја 1960. године као Машински факултет у Новом Саду у саставу Универзитета у Београду. Након оснивања Универзитета у Новом Саду 28. јуна 1960. године, Факултет, заједно са још шест до тада основаних факултета са подручја Војводине, улази у састав Универзитета у Новом Саду.