Технички факултет „Михајло Пупин” у Зрењанину обележио пола века постојања

Данас је у Великом амфитеатру Техничког факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину, Свечаном академијом обележено 50 година од оснивања ове високообразовне институције. Обележавању Дана Факултета присуствовала је подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност мр Катарина Ковачевић.

Подсекретарка Ковачевић је поздравила присутне и поручила им да је искуство од пола века рада и постојања засигурно постојан темељ стварања још јасније и сигурније образовне мисије на којој ће, овако значајан факултет, истрајавати у наредном периоду, нарочито кад је реч о перспективним студијским програмима, као што су, између осталих: Информационе технологије, Софтверско инжењерство, Инжењерство заштите животне средине и други.

„Познато је да Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност подржава рад високообразовних институција кроз пројектно финансирање и суфинансирање, увек с истом идејом и свешћу о вредновању знања као највећег капитала друштва“, нагласила је подсекретарка и истакла да је у периоду од 2016. до 2023. године, Секретаријат финансијски подржао Технички факултет „Михајло Пупин” у Зрењанину са преко 53 милиона динара, кроз различите облике пројектног финансирања и суфинансирања и да ће и ове, 2024. определити 3.800.000,00 рсд за адаптацију хола централне зграде факултета, као и 2.000.000,00 рсд за рачунарску опрему.

Декан Факултета, проф. др Милан Николић, рекао је да  нас овај озбиљан јубулеј обавезује да направимо темељне планове за будућност и додао:

„Наши студенти обављају праксу у компанијама где наравно имају прилику да стекну практична знања што нам је значајно, али такође многи од њих који се покажу као вредни и успешни имају велике шансе да се и запосле у њима што се и дешава“.

Проф. др Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, подсетила је да је „образовање мотор нашег друштвеног развоја, а знање је моћ“.

„Комерцијализација научних достигнућа у привреди треба да буде циљ при развоју студијских програма“, истакла је државна секретарка.

У оквиру Универзитета у Новом Саду, године 1974. у Зрењанину је основан Педагошко-технички факултет као високообразовна научна организација за школовање кадрова за политехничко образовање и васпитање.

Од 1986. године Факултет носи назив Технички факултет „Михајло Пупин“. Поред наставе, на Факултету се врше и следеће делатности: научно-истраживачки рад, преношење резултата науке у циљу рационализовања високог школства и унапређења привреде и друштва.

Данашњој свечаности присуствовали су и представници републичке власти, Града Зрењанина, Универзитета у Новом Саду, као и бројни запослени и студенти Факултета.

Фото: Маријан Махалуп