За заједничке научноистраживачке пројекте Универзитета у Новом Саду и Републици Српској 24 милиона динара

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је данас уговоре о финансирању пројеката научноистраживачких организација чији је оснивач АП Војводина у сарадњи са организацијама из Републике Српске. Ове године су подржана 24 пројекта са укупно 24 милиона динара.

Средства су одобрена за шест пројеката из области медицинских наука, пет пројеката из области друштвених наука, по четири из области техничких и биотехничких наука, по два пројекта из области технолошких и интердисциплинарних наука и један пројекат из области спорта и физичког васпитања.

Како је проф. др Милошевић истакао, из године у годину повећавају се средства за заједничке научноистраживачке пројекте, а све већи број подржаних пројеката говори о томе да се  је простор за повезивање истраживача из Србије и Српске све шири.

„Средства некада нису толико важна колико је важна наша спремност да у науци видимо не само њену интернационалну димензију, и не само кохезиони фактор који обједињава све наше интересе – посебно у АП Војводини – већ да разумемо и уметничке пројекте, пројекте националних мањина и развојно-истраживачке пројекте. Веома је важно да осим европских споразума, који нас  позивају на регионалну сарадњу, имамо билатералне споразуме попут овог између АП Војводине и Републике Српске“, рекао је проф. др Милошевић.

Он је нагласио да је значајно и идентитетско питање.

„Као што смо крајем 18. века, формирањем Педагошког факултета, разумели мисију учитеља у српском корпусу, исто тако наша је обевеза да помогнемо наше  сународнике, да јачамо њихове  капацитете, да заправо учинимо одрживим високо образовање на територији Српске“,  истакао је секретар Милошевић.

Он је додао да је важна спремност да се јачају капацитети науке као оквира из кога извире модерно високо образовање, а самим тим и сви други ресурси једног друштва, његов привредни, политички и демократски потенцијал.

Проф. др Милошевић је изразио уверење да ће општим консензусом посланика и Владе бити успостављен чврст темељ сарадње, где ће једни друге подстицати да буду бољи.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске др Жељко Будимир рекао је да ови заједнички пројекти учвршћују везу наших универзитета и да наш академски простор добија заједничку димензију.

„Истовремено, ово је изузетно важно за интелектуалну заједницу, јер ће размена идеја, мишљења и завршетак тих пројеката сигурно  добро маркирати одређене проблеме који су присутни у АП Војводини и Републици Српској“, навео је министар Будимир.

Ректор Универзитета у Новом Саду  проф. др Дејан Мадић истакао је да су универзитети семе знања, те да је овај вид сарадње АП Војводине са Републиком Српском посебно важан.

„Та сарадња ће сигурно донети добре резултате, јер када се повежу истраживачи са обе стране Дрине, оно најбоље ће изаћи на површину  и наш народ ће имати велике користи у свим областима образовања, науке и привреде“, рекао је ректор Мадић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић казао је да је поносан на подршку коју Србија и АП Војводина пружају Републици Српској, те да је она веома значајна за Универзитет у Источном Сарајеву.

Он је нагласио да је ове године подржано осам пројеката Универзитета и изразио уверење да ће наредне године тај број бити већи.

„Нашим наставницима и истраживачима много значи сарадња са истраживачима из Србије јер доприноси видљивости нашег универзитета на глобалним универзитетским ранг-листама“,  рекао је проф. др Кулић.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин истакао је да су подржани важни пројекти, који ће, осим тога што ће резултирати применом у струци, повезати тимове универзитета у Новом Саду, Бањој Луци и Источном Сарајеву.

Додели уговора присуствовали су покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и члан Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Скупштине АП Војводине Александар Зиројевић.