Отворен 18. међународни сајам образовања „Путокази“

Данас је у Хали „Мастер“ Новосадског сајма свечано отворен 18. међународни сајам образовања „Путокази“, у присуству високих званица: Бранка Ружића, министра просвете у Влади Републике Србије, проф. др Зорана Милошевића, покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, Жолта Сакалаша, покрајинског секретара за образовање, прописе и националне мањине-националне заједнице, др Жељка Будимирa, министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске и многих других.

Према речима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића Сајам образовања укорењен је у нашој традицији, која је стара преко два и по века.

„Наша футуристичка визија је да образовање буде канал вертикалне покретљивости друштва. Дух толеранције, разумевања н децентрализације високог образовања на овим просторима је вредносно питање. Тако је било, тако ће и остати“, нагласио је Милошевић и додао:
„Сајам траје духом развоја и интеграције у европски и регионални систем квалитета. Планом развоја АП Војводине до 2030. године унапређујемо квалитет наше понуде: студијских програма, али и просторних капацитета.“

Секретар је подсетио да је овим Планом развоја предвиђено и формирање Института за друштвене и хуманистичке науке „у којем релације профитабилности и интереса, као и људске добробити и среће морају бити квалитетније сагледане“.

„Од изузетног значаја је и наше регионално повезивање. Као што разумемо како се остварује пуноћа идентитета националних мањина, сигуран сам да сви разумемо зашто смо са нашом сународницима из Републике Српске успоставили Споразум о сарадњи. То није само политичко, национално и културно питање, то је увек питање квалитета кроз узајамно подржавање у стварању амбијента квалитета високог образовања“, посебно је истакао секретар Милошевић, закључивши на крају да је „Сајам образовања истовремено сајам људске среће“.

”У име века постојања Новосадског сајма, међу другим манифестацијама које нас очекују, једна од првих активности јесте управо Сајам образовања. ”Путокази” осамнаест година уназад, својом суштином, били су и остали  једна велика изложба идеја и могућности. Прилика да ученици основних и средњих школа стекну ширу перспективу у погледу избора образовне животне стазе, да се упознају са идејама и препознају могућности које ће њима бити важне, некоме и судбинске када се нађу на прекретници – где се ваља одлучити куда и како даље.” – истакао је потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар Жолт Сакалаш.

Др Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске, у свом обраћању се посебно захвалио Покрајинској влади на подршци у развоју високог образовања Републике Српске нагласивши да су Република Србија и Република Српска исти академски и научни простор.

”Путоказе” је и ове године свечано отворио министар просвете Бранко Ружић. Том приликом нагласио је да је образовање у Србији инклузивно, доступно и разноврсно и јединствено по начину на који обезбеђује остваривање права на образовање на језицима националних мањина.

”Образовање у Србији се од предшколског до високог образовања одвија и на 8 језика наших националних мањина. Овим се може похвалити мало која земља у свету, а ми ову могућност видимо као посебну вредност и драгоценост нашег система“, рекао је Ружић и истакао да се из године у годину повећава обухват ученика који се образују на језицима националних мањина и да проценат ученика који користи ово право износи 5,7 одсто од укупног броја ученика.” – рекао је министар.

”Велико је задовољство бити део синергије између републичких, покрајинских и градских институција. Хала Мастер ће наредна два дана бити сретиште знања, јер Путокази доносе најкомплетнију понуду и пресек целог образовно-васпитног система. Ове године на сајму ће се представити око 40 образовних институција, које нуде више од 500 образовних профила средњих и високих школа, као и факултета.” – изјавио је генерални директор Новосадког сајма мр Слободан Цветковић.

Новосадски сајам ове године обележава сто година постојања.

Сајам образовања „Путокази“ који се ове године одржава 09. и 10. марта на Новосадском сајму, представља целокупну слику образовних профила средњег и високог школства у нашој земљи, употпуњену понудом средњих школа и факултета из иностранства. Представиће се средње школе с територије Новог Сада, сви факлултети Новосадског универзитета као и 9 високих школа струковних студија чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина, уз понуду приватних факултета и високообразовних институција из Републике Српске, Босне и Херцеговине, Словеније и Хрватске.