Најављен 18. међународни сајам образовања „Путокази“

Данас је на Новосадском сајму одржана конференција за новинаре поводом одржавања 18.  међународног сајма образовања „Путокази“, који ће се ове године одржати 9-10. марта 2023. године, као и Међународног сајма књига и 27. међународне изложбе уметности „Арт eкспо“ у трајању  од 7. до 13. марта, у Хали „Мастер“ Новосадског сајма.

Подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, мр Катарина Ковачевић обратила се присутнима: „Континуирана подршка Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност високошколским установама из наше надлежности, није изостала ни ове, јубиларне сајамске године, а у прилог томе говори чињеница да смо омогућили презентацију рада 14 факултета и 9 високих школа чији је оснивач АП Војводина. Поред засебних промотивних штандова, ове године је новина и један заједнички штанд представника Универзитета у Новом Саду, визуелно унифициран и посебно опредељен за интерактивне садржаје, осмишљен с циљем приближавања студијских програма заинтересованим будућим студентима.“

Говорећи о надлежностима Секретаријата, подсекретарка је истакла „неминовно прожимање високог образовања, науке и привреде као предуслова успешног развоја друштва у целини“ и у том контексту, издвојила пројектно суфинансирање и финансирање с циљем мотивације најуспешнијих студената, затим награђивања изузетних научника, али и допринос успешној реализацији заједничке сарадње градских, покрајинских и републичких институција у вези са стратешки важним инвестицијама: Студентског културног центра, Биосенса и Научно-технолошког парка Нови Сад, о чему ће детаљнији садржаји бити видљиви у оквиру презентације на штанду Секретаријата.

Борис Надлукач, извршни директор за сајамску делатност Новосадског сајма рекао је да су у години јубилеја поносни што ће се ове године представити више од 200 излагача из шест земаља, припремљено је више од 140 програма уз учешће готово свих установа културе чији је оснивач Република Србија.

Милица Вучићевић, помоћница покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице представила је активности ресорног секретаријата на овогодишњем Сајму образовања и између осталог, посебно истакла пројекат Обуке талентованих ученика основних и средњих школа са територије АП Војводине која се одржавала на Андревљу, у Центру за привредно технолошки развој Војводине, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Испред министарства културе Републике Србије поздравну реч упутио је Младен Весковић, који је уједно и члан Организационог одбора Новосадског сајма, а који је рекао да је број излагача ове године завидан, јер ће се и на штанду министарства представити 27 установа културе са својим издањима.

У име  покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгане Милошевић обратио се помоћник за заштиту културног наслеђа др Милан Мицић, који је овом приликом  казао да ће се ове године на штанду ресорног секретаријата и на централној бини Новосадског сајма представити 27 програма оних установа чији је оснивач АП Војводина.