Честитка секретара Милошевића студентима поводом Међународног дана студената

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић упутио је студентима Универзитета у Новом Саду, као и студентима свих високошколских установа у АП Војводини, честитку поводом обележавања Међународног дана студената.

„Драги студенти,

Честитам Вам Међународни дан студената, дан у коме славимо амбицију да, добробитима високог образовања, мењајући себе и своје окружење, доприносимо стварању ефикаснијег и хуманијег друштва.

Као што је храброст студената 1939. године исписала најлепше странице достојанства једне одважне и неустрашиве младости, тако и данас, желим посебно да истакнем отвореност универзитета према сваком појединцу и пуноћу снаге институција обликованих креативном енергијом талента и рада младих.

Једнако важном, повезаношћу појединца и институција, посебно интелектуализацијом свих делова друштва у којем је академска заједница покретач нових идеја, доприносимо чувању и  унапређењу темеља слободне, демократске и богате заједнице.“

Међународни дан студената, 17. новембар 1939. године,  у свету се обележава као знак сећања на догађај у коме су нацисти погубили 20 чехословачких студената који су протестовали против окупације те земље. Више од 1.200 студената тада је одведено у концентрационе логоре, а домови и универзитет претворени су у касарне. Данас овај дан обележавају студентске организације у целом свету.