Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине прославио 60 година постојања

Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, основан је давне 1962. године и у својој историји дугој више од пола века постао је препознатљив, како у земљи тако и у иностранству по својим студентима, научницима и постигнутим резултатима.

Тим поводом данас је у Ректорату Универзитета у Новом Саду организована свечаност, а присутне је поздравила Нела Милишић, помоћница покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, која је истакла да се овај јубилеј прославља у години која је проглашена Међународном годином основних наука за одрживи развој, као и да је важно да се сви подсетимо колики је значај базичних наука за целокупно друштво.

„Базичне науке представљају темељ на коме почива целокупна савремена научно-техничко-технолошка цивилизација, али ове науке имају и образовну улогу, од круцијалног значаја за човечанство. Свесни ове позиције у друштву и одговорности, како према студентима тако и према широј друштвеној заједници, ваш департман је изнедрио успешне научнике и професоре који са умећем и љубављу преносе своје знање будућим генерацијама“, казала је помоћница Милишић. Она је додала да je Секретаријат годинама градио добру сарадњу са Природно-математичким факултетом, трудећи се да кроз обезбеђивање средстава за набавку опреме, дугорочно и краткорочно финансирање научних истраживања, буде партнер у мисији коју носи наставнички и научнички позив.

На свечаној академији уручена је захвалнице Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност у знак признања за дугогодишњу успешну сарадњу и многобројне доприносе у развоју Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине.

Присутне су поздравили и: Анамарија Вичек, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, заменица покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Слађана Бурсаћ, Драган Ђурица, помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине, проф. др Дејан Мадић, ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Милица Павков Хрвојевић, деканица Природно-математичког факултета и  проф. др Јасмина Агбаба, директорка Департмана.

На Департману постоје седам катедри, и то: за аналитичку хемију, биохемију и хемију природних производа, општу и неорганску хемију, органску хемију, физичку хемију, хемијско образовање и методику наставе хемије и хемијску технологију и заштиту животне средине.

По завршетку основних/мастер академских студија јављају се различите могућности запослења у зависности од завршеног студијског програма. Потреба за оваквим профилима стручњака постоји у различитим хемијским лабораторијама у свим гранама индустрије, као и у развојним, контролним, услужним, истраживачким лабораторијама. Студенти, такође, могу и да се даље усавршавају у оквиру специјалистичких и докторских студија.