Отворена 10. међународна конференција MCP – CE 2022

10. међународна конференција MCP – CE отворена је данас у Амфитеатру централне зграде Универзитета у Новом Саду. Овогодишња конференција представља наставак мисије која је почела 2004. године и бави се проблематиком развоја, производње и дистрибуције робе широке потрошње према индивидуалним захтевима потрошача. Организатор конференције је Факултет техничких наука, Департман за индустријско инжењерство и менаџмент, Катедра за производне системе, организацију и менаџмент.

Учеснике конференције поздравила је мр Катарина Ковачевић, подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност и том приликом истакла да Секретаријат континуирано подржава рад високошколских установа, како кроз пројектно финансирање тако и кроз суфинансирање управо конференција и конгреса наших чланова академске заједнице, који, разменом мишљења, искустава и сазнања, стручној јавности предстaвљају достигнућа из својих области.

„Чињеница да Факултет техничких наука има 141 активни међународни пројекат најбоља је потврда презентације рада наших стручњака, као и научне заступљености на међународном нивоу. Наша интеракција приметна је и у другим сегментима функционисања. Изградња Научно-технолошког парка говори у прилог чињеници да смо разумели поруке и потребе научне заједнице и преточили их у заједничку јавну политику“, казала је подсекретарка Ковачевић.

Она је додала да је пратећи нове захтеве научне заједнице, у корак са иновативном индустријом, а у сусрет новом изазову, планирана подршка Секретаријата, односно Покрајинске владе, кроз изградњу Научно-технолошког парка 2, чиме ће се остварити шира перспектива будуће сарадње науке и привреде.

Тема конференције припада области инжењерског менаџмента, а проблематика развоја, производње и дистрибуције робе широке потрошње према индивидуалним захтевима потрошача се постиже путем конфигуратора производа, који су данас присутни на великом броју сајтова произвођача: аутомобила, гардеробе, козметике, електронике или, прехрамбених производа, где корисник бира жељене карактеристике и опције производа и онда их наручује.

Ове године пријављено је 32 рада из 13 земаља, и то: Италије, Немачке, Аустрије, Француске, Русије, Јапана, Норвешке, Холандије, САД-а, УК, Финске и Србије.