Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Новосадско удружење студената са инвалидитетом организовало је трибину поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, који се традиционално обележава 3. децембра у Ректорату Универзитета у Новом Саду.

Трибина је део програма „ОПЕНС у ниском старту“ који се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад- град младих, Србија – земља младих“, који финансира Град Нови Сад, Канцеларија за младе, а спроводи Омладински савез удружења ОПЕНС“ са сарадницима.

Тим поводом скупу је присуствовала и мр Катарина Ковачевић, подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност. Говорећи студентима о значају Међународног дана студената, подсекретарка Ковачевић је подсетила присутне на досадашњу добру сарадњу са студентским организацијама и истала да ће Секретаријат, ослушкујући потребе студената и прихватајући конструктивне предлоге, и убудуће подржавати активности студената.

„Посебно смо поносни на чињеницу да континуирано, захваљујући финансијској подршци Покрајинске владе, омогућавамо десетодневни боравак 16 студената с одређеним обликом инвалидитета, уз присуство пратилаца, на едукацији и рехабилитацији у Бањи Кањижа. Сама чињеница да је реализација овог пројекта помогла некоме од вас, за нас је успех, надахнуће и инспирација за даљи рад“, казала је подсекретарка Ковачевић и додала:

„Циљ оваквих пројеката управо је охрабрење, подршка и подстицај младим људима да истрају у образовном процесу за који им је потребан вишеструки напор да досегну резултате својих вршњака, а имају храбрости да се, упркос личним потешкоћама, образују и граде интелектуални капацитет друштва својим знањем, дајући пример другима.“

Према речима председнице Новосадског удружења студената са инвалидитетом Ане Илић, на трибини је било речи о баријерама са којима се суочавају током студирања и генерално у животу, затим питањима персоналне асистенције која је делимично решена, али и које су могућности запошљавања тих особа када заврше студије.

„Наша искуства зависе од особе до особе, односно ако постоје две особе које имају исти облик инвалидитета, не морају имати исте проблеме живота. Наше Удружење настоји да отвара врата студентима који могу да нам се обрате уколико имају било какав проблем“, каже Илић.

Она наглашава да су баријере најчешће архитектонског типа: неприлагођеност зграда у којима ОСИ студирају, живе и раде, али и недостатак лифтова и рампи. Такође, баријере могу бити социјалне и оне се тичу дискриминације, када ОСИ не наиђе на подршку која јој треба бити загарантована као једнаком члану друштва.

НАПОМЕНА: Аутор фотографија је Омладински савез удружења ОПЕНС.