Обележен Међународни дан жена и девојака у науци

Поводом Међународног дана жена и девојака у науци, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас у холу Покрајинске владе пријем за представнице најистакнутијих научница Универзитета у Новом Саду.

Поздрављајући угледне гошће, које поред свог изузетног научног доприноса, остварују запажену мисију друштвеног лидерства, секретар Милошевић је између осталог, истакао статистичке податке, који указују на чињеницу да је на светском нивоу 33 % жена у науци, док је у Србији та бројка изнад 60 %, када говоримо о научним институтима.

„То је показатељ да држава и друштво у Србији пружају подршку женама да се баве науком“, цитирао је секретар министарку науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије и додао:

„Носиоци ових позитивних промена су храбре и вредне жене које су део наше животне стварности. Нема сумње – и свету и нама, потребна је наука, а науци су неопходне жене. Поносан сам што говорим у име секретаријата, који је у скоро свим својим конкурсима свеобухватно препознао ту храбру жену; оне су доминантне учеснице и носиоци већине одобрених пројеката.“

„У образовању, а посебно науци, желимо да постигнемо друштво једнаких шанси, друштво које своју етику и естетику гради кроз склад и хармонизацију свих својих креативних чланова. Зато смо данас овде, да управо ви, наше најхрабрије и највредније жене, научним резултатима, друштвеним лидерством и уметношћу осветлите пут долазећих жена и девојака у науци. Хвала на тој мисији“, закључио је своје обраћање угледним званицама ресорни секретар.

Присутнима се обратила и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић:

„Живот није једноставан ни за кога. Па како се онда с тим носити? Морамо истрајавати и, изнад свега, веровати у себе. Морамо веровати да смо обдарени за нешто и да то свакако мора бити достигнуто. Следећи ову мисао, наше је, дакле, да истрајемо у настојањима да се разбију предрасуде и уклоне препреке за много већу заступљеност жена и девојака у науци. И да верујемо да ће та настојања дати одговарајући резултат.“

У свом обраћању скупу, академкиња Српске академије наука и уметности проф. др Јасмина Грковић-Мејџор говорила је о животним улогама и професионалним достигнућима најзначајнијих научница кроз историју, од античких времена до данас, указујући:

„Врата науке су данас широм отворена за нас жене. Међутим, наш заједнички циљ није да се прекрајамо по половима, већ да у ситуацији једнаких права и могућности више не буде важно којем полу припадамо, већ да једино мерило у науци, на добробит свих нас, буде квалитет“.

Деканица Медицинског факултета у Новом Саду проф. др Снежана Бркић, истакла је да целокупно српско здравство почива на женама и указала на податак да њен матични факултет школује чак 80% студенткиња, а тек 20% студената.

Саму свечаност употпунио је уметнички програм Кристине Јевтовић, пијанисткиње и студенткиње са инвалидитетом Академије уметности, чијим упорним и принципијелним залагањем, уз финансијску подршку Покрајинске владе, промовисана је изградња лифта за студенте са инвалидитетом на Академији уметности, као и прилагођавање других просторија потребама студената с инвалидитетом.

Уједињене нације прогласиле су 11. фебруар за Међународни дан жена и девојака у науци с циљем потпуног и једнаког учешћа учешће жена и девојака у научним круговима.

Глобално, жене су и даље мање плаћене, ређе напредују, добијају мање пројеката и чешће напуштају каријеру у науци од мушкараца који су једнако квалификовани. Према подацима УНЕСКО-а (2014–2016) само око 30% девојака бира студије у области СТЕМ (наука, технологија, инжењерство, математика). Према глобалним статистикама врло мали број девојака студира информационо-комуникационе технологије (3%), природне науке, математику и статистику (5%) и инжењерство (8%).