Конференција у оквиру пројекта посвећеног студентском предузетништву

Пројекат под називом „Изградња предузетничког екосистема – студентско предузетништво ван граница“, који се спроводи у оквиру Interreg IPA, програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија, реализован у сарадњи са Технолошким факултетом Универзитета у Новом Саду и Регионалне привредне коморе из Сегедина.

Тим поводом организована је отварајућа конференција у згради ректората Универзитета у Новом Саду у присуству учесника из Србије, док су се партнери из Мађарске могли укључити путем видео платформе.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, приликом свог уводног обраћања на отварајућој конференцији, истакао је да интегрисање студентских стартапова у академско предузетништво доводи до шире визије предузетништва и визије учешћа релевантних заинтересованих страна, те да њихове полазне тачке могу бити и друштвене науке, а могу бити конципирана на начин да промовишу вредности социјалне и солидарне економије.

,,Улога Покрајинског секретаријата за привреду и туризам на овом и сличним пројектима, јесте пружање подршке идеји која произилази из самог пројекта, јер по први пут и у плану расподеле сопствених средстава предвиђено је десет милиона динара за стартап предузећа“ нагласио је секретар Иванишевић.

Учесницима Конференције обратила се и проф. др Анастазија Стојшић Милосављевић, помоћник покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност.

„Данашњи догађај биће уписан у историју, али постаје и део светлије будућности која нам је, захваљујући оваквим симпозијумима, све ближа. Данас говоримо о два града, Новом Саду и Сегедину, где је управо Сегедин тај мост који нас води до Европе“, казала је помоћник Стојшић Милосављевић и додала:

„Хвала свим сарадницима овог ИПА пројекта, јер ово је промоција не само Новог Сада и нашег Универзитета него и покрајине Војводине и Србије. Овакви догађаји мењу свет, данас сте ви Свет“, закључила је помоћник Стојшић Милосављевић.

Конференцију је отворио генерални менаџер пројекта, проф. др Зита Шереш са Технолошког факултета, а учесници су били и менаџер програма из Будимпеште, Вираг Борус, помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић, те други учесници на пројекту из Привредне коморе Жупаније Чонград и Технолошког факултета, Универзитета у Новом Саду.

Отварајућој конференцији присуствовала је и Смиљка Јовановић, покрајински секретар за финансије.