Секретар Милошевић посетио огранак Сану у Новом Саду

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић посетио је данас Органак Српске академије наука и уметности у Новом Саду и том приликом разговарао са представницима Огранка о даљем унапређењу сарадње две институције.

Према речима секретара Милошевића претходних година Секретаријат је финансирао дигитализацију докумената који се односе на историјске догађаје из 1848. и 1849. године, а који су похрањени у Архиву САНУ у Сремским Карловцима.

„Изузетно је  важно да сачувамо документа која су сведочанство нашег трајања на подручју Војводине“, казао је секретар Милошевић и додао да постоји и посебан разлог за посету Огранку САНУ, а то је будући заједнички пројекат две институције, јер не можемо опстати без иновација оних који су носиоци научноистраживачке делатности.

„ С обзиром на то да научна делатност на Универзитету у Новом Саду бележи одређени пад, ми смо преузели одређене кораке који ће бити видљиви и у буџету, али и у укупној нашој активности. Реч је о програму кроз који ћемо популарисати, односно наградити најбоље истраживаче који сведоче о нашој научној изузетности“, нагласио је секретар Милошевић и додао да је циљ пројекта да млади истраживачи који су видљиви у светским научним часописима добију више простора и на факултету, али и у целокупној научној јавности.

Академик Стеван Пилиповић, председник Огранка САНУ у Новом Саду истиче изузетно квалитетну дугогодишњу сарадњу са Покрајинском владом и ресорним Секретаријатом која се огледа кроз  труд да се организује и подигне на виши ниво научни и уметнички живот у Новом Саду и Војводини. Такође, академик Пилиповић истиче и успостављање сјајне сарадње са Академијом уметности у Новом Саду која се огледа у квалитетним културним и уметничким програмима.

„Будући да се налазимо у изборној години, када је реч о Српској академији наука и уметности, почињемо и са активностима предлагања нових чланова. Пажљиво то радимо, а ове године имамо и сјајне кандидате“, нагласио је академик Пилиповић.