Покрајина помогла изградњу Хербаријума на Природно-математичком факултету, а у плану је и зидање нове зграде

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, посетио је данас Природно-математички факултет и том приликом свечано отворио новоизграђени Хербар на Департману за биологију и екологију, за чију је изградњу Секретаријат у протекле три године издвојио 8 милиона динара.

„Заиста импонује када сте у друштву оних који су посвећени науци и који су се искрено, са љубављу  посветили очувању биљних врста. Хвала колегама који су, пре свега, мотивисани као научници у обављању овог важног друштвеног посла, јер тако преносе и стварају функционалну еколошку свест будућим нараштајима“, казао је секретар Милошевић.

Хербаријум је настао 1947, а од 2003. године је регистрован у међународном регистру научних хербаријума, када му је и додељен препознатљив акроним БУНС. Данас Хербаријумска збирка  броји више од 250.000 ексиката организованих у 13 колекција.

„Данас смо на Природно-математичком факултету како бисмо подржали један важан пројекат Департмана за географију, туризам и хотелијерство, јер ценимо важност великог факултета који ствара моћне студијске програме. Међу њима је програм који обухвата 27 посто студената, међутим, постоји несразмера простора која је намењена студентима и наставници, односно 5 посто укупне површине Факултета намењено је овом Департману. Ми смо у Покрајинској влади схватили позив колега и одазвали му се, тако да смо усмерили 12,5 милиона динара за израду пројектно-техничке документације за изградњу новог објекта за потребе Департмана за географију, туризам и хотелијерство“, нагласио је секретар Милошевић и додао да је ово важна порука, поготово у времену у коме дуално образовање заузима важно место, као генератор развоја нашег друштва.

Према речима декана Природно-математичког факултета проф. др Милице Павков Хрвојевић посета покрајинског секретара Милошевића показује да Секретаријат препознаје и има жељу да реши кључне инфраструктурне проблеме Факултета, истичући да је реч о другом по величини факултету на Универзитету у Новом Саду, али и у Србији, који се бави овом научном облашћу.

„О квалитету наставно-научног кадра најбоље сведочи чињеница да су се пре месец дана на листи Универзитета Стенфорд међу два процената најцитиранијих научника на свету нашла четири професора са нашег Факултета“, закључила је декан Павков Хрвојевић.

Током посете Факултету секретар Милошевић имао је част да отвори и изложбу највеће колекције морских организама изложене у Србији.