Сајам образовања „Путокази“ први пут отворен онлајн на платформи Новосадског сајма

Сајам образовања „Путокази“, отворен је данас први пут онлајн, на платформи Новосадског сајма ExpoOnline.rs. Сајам се одржава од 24. до 26. марта, а ове године га је отворио министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић који је том приликом рекао да су нова знања највреднија и да, што их више имамо на располагању, то смо богатији. Он је истакао и да сада, већ традиционални, Сајам образовања, који се због пандемије одржава виртуално, ни мало неће умањити његов занимљив и богат садржај.

Обраћајући се излагачима и регистрованим посетиоцима онлајн Сајма образовања, секретар Милошевић је изјавио да су услови пандемије показали одређене слабости високог образовања, али и многе предности и квалитете.

„Неке од предности ове ситуације су свакако интензивна дигитализација високог образовања. Иако нисмо имали спремне акредитоване студијске програме за учење на даљину, врло брзо смо се прилагодили новим условима. За сваку похвалу је напор наставника у високим струковним школама и на факултетима да одговоре овом изазову. За похвалу су и ученици и студенти који су прихватили нови начин комуникације, који је показао колико смо спремни и одговорни да у новим условима не изгубимо компас“, казао је секретар Милошевић и додао да наши студијски програми на високим школама и факултетима одишу интернационализацијом.

„Реч је о модерним студијским програмима који су препознатљиви не само у Србији, него и у региону и широм света“, нагласио је секретар Милошевић и закључио да је уз дигитализацију и интернационализацију важна и хуманизација, односно свест да у том процесу посебну пажњу треба посветити човеку, кога не смемо изгубити.

Покрајински секретар Милошевић истакао је да важно да су високообразовне институције у АП Војводини својим студијским програмима одговорили изазову времена, да разумеју и поштују различитости, а да је одговор Секретаријата кроз подршку и финансирање програма и пројеката, којима су обухваћене специфичности Војводине, као мултиетничке и мултинационалне средине, био примерен.

„Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност је преко пројеката националних мањина, развојноистраживачких пројеката, дугорочних и краткорочних пројеката, издвојио више од милион евра, како би одговорио овом изазову“, закључио је Милошевић.

На отварању Сајма образовања говорили су и: Дина Вучинић, члан Градског већа за образовање, Жолт Сакалаш, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност ће се ове године представити својим активностима и плановима у подручјима деловања, као и организацијом онлајн конференције „Научноистраживачка делатност у изазовима времена“, на којој се поред проф. др Зорана Милошевића, покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проректорке за наставу и студентске активности проф. др Сање Подунавац Кузмановић, проф. др Слободана Гаџурића са Природно-математичког факултета, очекује и обраћање најцитиранијих научника Универзитета у Новом Саду, на основу истраживања Универзитета Стенфорд у 2019. години. Конференција ће се одржати у четвртак 25. марта 2021. године са почетком у 11:00 сати.

Паралелно са Сајмом образовања „Путокази“, на платформи ExpoOnline.rs одржавају се и програмски део Сајма књига „Дани Лазе Костића“ и  Виртуелна изложба „Шидски пејзажи Саве Шумановића“.

Отварање Сајма образовања „Путокази“ можете погледати на постављеном линку:

https://obrazovanje.expoonline.rs/program-desavanja/svecano-otvaranje-expoonline-obrazovanje-putokazi/