Секретар Зоран Милошевић честитао Међународни дан Рома

Поводом 8. априла – Међународног дана Рома, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић упутио је честитку свим припадницима ромске националне мањине у АП Војводини, истакавши да овај дан представља посебну прилику да се укаже на проблеме са којима се Роми суочавају, али и да се прослави њихова богата култура.

„Живети у мултикултуралној средини каква је наша, предност је богатства у различитости која нас учи да, чувајући свој језички и национални идентитет, негујемо дух узајамног поштовања разноликости, уважавамо традицију и особености припадника свих националних мањина и с тим квалитетом градимо свет знања, толеранције и демократије“, поручио је секретар Милошевић.

Пре тачно пола века, 1971. године, у Лондону је на овај дан одржан Први светски конгрес Рома. Исти тај дан – осми април – Уједињене нације прогласиле су Светским даном Рома. Од тада траје и организовано институционално залагање за побољшавање животног положаја ове националне заједнице која је успела да очува свој јединствени вишевековни културни идентитет, упркос чињеници да је често била изложена дискриминацији и предрасудама сваке врсте.