За текуће поправке и одржавање објеката високообразовних установа опредељена 32 милиона динара

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је данас решења представницима високообразовних установа чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина, на основу Јавног конкурса за суфинансирање текућих поправки и одржавање зграда, објеката, опреме и израду пројектно-техничке документације установа високог образовања.

Обраћајући се присутнима, секретар Милошевић је рекао: „Укупно 32 милиона динара, опредељених овим конкурсом, обухватају два дела: 25 милиона за текуће поправке и одржавање, а 7 милиона за израду пројектно-техничке документације за изградњу фотонапонских електрана. „Зелене технологије“, односно „Зелени Универзитет“ садржани су у Програму развоја АП Војводине до 2030. године, јер желимо да управо обновљивим изворима енергије, смањимо потрошњу фосилних горива и ослањање на друге, мање еколошке изворе енергије.“

„Радујем се што ћемо, у оквиру овог пројекта, у текућој години урадити пројектно-техничку документацију за све факултете Универзитета у Новом Саду“, додао је ресорни секретар исказавши наду „да ће целокупна инвестиција бити исплатива за 7 до 10 година“.

„Покрајинска влада и факултети Универзитета у Новом Саду, а ускоро и високе школе чији је оснивач АП Војводина, партнери су на заједничком пројекту остварења једног вишедеценијског, вековног циља, а то је да допринесемо смањењу нивоа загађења и на тај начин искажемо нашу друштвену одговорност, како бисмо показали да смо део једне шире платформе која ради на квалитету живота свих нас“, истакао је професор Милошевић и додао:

„У остварењу тог циља, планирано је партнерство са Градом Новим Садом и Министарством рударства и енергетике. Предстоји нам инвестирање у изградњу фотонапонских електрана. За ову годину смо већ определили 40 милиона динара у те сврхе, али верујем, помало оптимистички, да до краја 2023. године можемо да очекујемо и  100 милиона динара опредељених за реализацију ове активности.“

Проф. др Татјана Бугарски, деканица Правног факултета у Новом Саду, у свом обраћању присутнима, рекла је да је Покрајинска влада овим пројектом показала пример добре праксе који ће на Универзитету у Новом Саду остати забележен као значајан допринос заштити животне средине и одрживом развоју, као легат будућим генерацијама.

Декан Педагошког факултета у Сомбору проф. др Саша Марковић захвалио се на подршци Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност „који је и овог пута препознао потребе факултета Универзитета у Новом Саду, а који се налазе ван седишта, чиме је опет подржана мисија човекољубља Педагошког факултета у Сомбору, дуга 245 година“.

Ове године средства по поменутом јавном конкурсу добио је Универзитет у Новом Саду, 11 факултета чланица Универзитета у Новом Саду и 4 високе школе струковних студија чији је оснивач АП Војводина, у сврху израде пројектно-техничке документације за изградњу  фотонапонских електрана, али и за замену дотрајале столарије, санацију санираних чворова и остале планиране активности поправки и одржавања припадајућих објеката.