Pokrajinski sekretar Milošević čestitao studentima 4. april – Dan studenata

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uputio je studentima čestitku povodom 4. aprila – Dana studenata, koji se obeležava u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali na taj dan 1936. godine.

„Dragi studenti, primite iskrene čestitke povodom obeležavanja vašeg dana – Dana studenata. Želim vam da, kao i svih ovih godina, budete željni znanja, humani, hrabri, požrtvovani i dostojni svojih kolega od pre osamdeset godina. Kao budućim nosiocima društvenog razvoja i prosperiteta naše zemlje, želim vam srećan Dan studenata“, poručio je sekretar Milošević.

Davnog, 4. aprila 1936. godine ispred Patološkog instituta Medicinskog fakulteta u Beogradu ubijen je 25-godišnji Žarko Marinović, student prava.

Štrajk studenata trajao je od 3. do 28. aprila 1936. godine u Beogradu, a kao rezultat toga povučena je odluka o zavođenju policije na Univerzitetu, smenjen rektor Vladimir Ćorović i za novog rektora izabran je Dragoslav Jovanović.