Sajam obrazovanja „Putokazi“ prvi put otvoren onlajn na platformi Novosadskog sajma

Sajam obrazovanja „Putokazi“, otvoren je danas prvi put onlajn, na platformi Novosadskog sajma ExpoOnline.rs. Sajam se održava od 24. do 26. marta, a ove godine ga je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić koji je tom prilikom rekao da su nova znanja najvrednija i da, što ih više imamo na raspolaganju, to smo bogatiji. On je istakao i da sada, već tradicionalni, Sajam obrazovanja, koji se zbog pandemije održava virtualno, ni malo neće umanjiti njegov zanimljiv i bogat sadržaj.

Obraćajući se izlagačima i registrovanim posetiocima onlajn Sajma obrazovanja, sekretar Milošević je izjavio da su uslovi pandemije pokazali određene slabosti visokog obrazovanja, ali i mnoge prednosti i kvalitete.

„Neke od prednosti ove situacije su svakako intenzivna digitalizacija visokog obrazovanja. Iako nismo imali spremne akreditovane studijske programe za učenje na daljinu, vrlo brzo smo se prilagodili novim uslovima. Za svaku pohvalu je napor nastavnika u visokim strukovnim školama i na fakultetima da odgovore ovom izazovu. Za pohvalu su i učenici i studenti koji su prihvatili novi način komunikacije, koji je pokazao koliko smo spremni i odgovorni da u novim uslovima ne izgubimo kompas“, kazao je sekretar Milošević i dodao da naši studijski programi na visokim školama i fakultetima odišu internacionalizacijom.

„Reč je o modernim studijskim programima koji su prepoznatljivi ne samo u Srbiji, nego i u regionu i širom sveta“, naglasio je sekretar Milošević i zaključio da je uz digitalizaciju i internacionalizaciju važna i humanizacija, odnosno svest da u tom procesu posebnu pažnju treba posvetiti čoveku, koga ne smemo izgubiti.

Pokrajinski sekretar Milošević istakao je da važno da su visokoobrazovne institucije u AP Vojvodini svojim studijskim programima odgovorili izazovu vremena, da razumeju i poštuju različitosti, a da je odgovor Sekretarijata kroz podršku i finansiranje programa i projekata, kojima su obuhvaćene specifičnosti Vojvodine, kao multietničke i multinacionalne sredine, bio primeren.

„Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost je preko projekata nacionalnih manjina, razvojnoistraživačkih projekata, dugoročnih i kratkoročnih projekata, izdvojio više od milion evra, kako bi odgovorio ovom izazovu“, zaključio je Milošević.

Na otvaranju Sajma obrazovanja govorili su i: Dina Vučinić, član Gradskog veća za obrazovanje, Žolt Sakalaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost će se ove godine predstaviti svojim aktivnostima i planovima u područjima delovanja, kao i organizacijom onlajn konferencije „Naučnoistraživačka delatnost u izazovima vremena“, na kojoj se pored prof. dr Zorana Miloševića, pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prorektorke za nastavu i studentske aktivnosti prof. dr Sanje Podunavac Kuzmanović, prof. dr Slobodana Gadžurića sa Prirodno-matematičkog fakulteta, očekuje i obraćanje najcitiranijih naučnika Univerziteta u Novom Sadu, na osnovu istraživanja Univerziteta Stenford u 2019. godini. Konferencija će se održati u četvrtak 25. marta 2021. godine sa početkom u 11:00 sati.

Paralelno sa Sajmom obrazovanja „Putokazi“, na platformi ExpoOnline.rs održavaju se i programski deo Sajma knjiga „Dani Laze Kostića“ i  Virtuelna izložba „Šidski pejzaži Save Šumanovića“.

Otvaranje Sajma obrazovanja „Putokazi“ možete pogledati na postavljenom linku:

https://obrazovanje.expoonline.rs/program-desavanja/svecano-otvaranje-expoonline-obrazovanje-putokazi/