Секретар Милошевић приредио свечани пријем за најбоље студенте Универзитета у Новом Саду

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас свечани пријем у Холу Покрајинске владе за најбоље студенте Универзитета у Новом Саду.

Поздрављајући присутне секретар Милошевић је истакао да су награђени студенати препознати у квалитету наставно-научне делатности, али и својим културним, спортским и хуманитарним активностима.

„ Реч је о личностима које су, већ сада свесне своје мисије, независне, слободне и одговорне. Студенти нису само вредно учили, већ су радили на креирању амбијента који говори да су изнад свега стваралачка бића спремна да све своје квалитете подреде широј друштвеној заједници“, казао је секретар Милошевић и додао, да имати просек десет у току студирања, заправо представља савршенство талента и рада и да зато свима који су у томе успели од срца честита.

Говорећи о добитницима признања за врхунске резултате постигнуте на европским и светским такмичењима које су уручена студентима Академије уметности секретар Милошевић је рекао да би сва наша размишљања о праву, економији, слободама и демократији, било лакше разумети,  ако бисмо их посматрали кроз призму лепоте, као савршенства самог по себи.

„Онај ко гледа или ослушкује лепоту, он верује у универзалне вредности. Зато препоручујем да се сви ми више бавимо лепотом, а тиме и нашом извеснијом будућношћу“, нагласио је секретар Милошевић.

Осврћући се на награду „Александар Саша Поповић“, која се додељије у знак сећања на једног од најбољих студената и асистента Природно-математичког факултета у Новом Саду, који је као резервиста Војске Југославије погинуо у НАТО бомбардовању, секретар Милошевић је казао:

„ Треба бити захвалан појединцима који су својом жртвом уграђени у темеље слободне, независне и стваралачке Србије. Сећањем на њих изражавамо понос и захвалност најбољима међу нама, спремним да знањем и чашћу бране своју отаџбину“.

На основу одлуке Сената Универзитета у Новом Саду најуспешнији студенти добитници су награда у школској 2019/2020. у неколико категорија, и то: награда Најбољи студент Универзитета, награда Студент генерације у појединим наставно-научним областима, признање за врхунске резултате постигнуте на европским и светским такмичењима и награда „Александар Саша Поповић“.

За најбољег студента Универзитета проглашена је Маша Рапајић са Медицинског факултета Нови Сад. Награда се додељује у виду сертификата и новчаног износа од 200.000 динара, а традиционални финансијски покровитељ награде је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Награда Студент генерације у области природно-математичких наука додељена је Љубици Брењо, са Природно-математичког факултета; Студент генерације у области техничко-технолошких наука је Сара Јоксовић, која је основне академске студије на Технолошком факултету Нови Сад; Награда Студент генерације у области друштвених наука додељена је Бојану Рашковићу са Факултета спорта и физичког васпитања Нови Сад; Студент генерације у области хуманистичких наука је Јелена Весић, са Филозофског факултета; Награда Студент генерације у области уметности додељена је Катарини Милутиновић са Академије уметности Нови Сад. Осим награде Најбољи студент Универзитета у школској 2019/2020. години, Маша Рапајић је добитник и награде Студент генерације у области медицинских наука.

Признања за врхунске резултате постигнуте на европским и светским такмичењима у школској 2019/2020. години додељена су студентима Академије уметности Нови Сад: Андријани Пантић, Иви Димитријевић, Валерији Вуксановић, Андреју Балажу и Илији Станковићу.

Добитник награде „Александар Саша Поповић“ у школској 2019/2020. години је Михаило Илић, који је на Природно-математичком факултету завршио основне академске студије. Ова награда се додељује најбољем студенту студијског програма из области информатике на факултетима Универзитета у Новом Саду, а установљена је 1999. године у знак сећања на једног од најбољих студената и асистента Природно-математичког факултета у Новом Саду Александра Сашу Поповића, који је као резервиста Војске Југославије погинуо у НАТО бомбардовању.